Vutö

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wu-de szócikkből átirányítva)

A vutö (武德) egy kínai kifejezés, a harcos erkölcsi tartására vonatkozó szabályrendszer, harcművészeti etikai kódex. Az erényes viselkedésnek az alapjait azon a módon fekteti le, hogy az érthető, egyszerű, követhető, egyenes és tiszta legyen. Az alapvetések megegyeznek a japán szamuráj-erényekkel és az európai kultúrkörben szintén széles körben ismert középkori eredetű lovagi erényekkel. A vu-tö írásjegye a 武 (vu) azaz „harc” és a 德 () „erkölcs” jelentésű írásjegyek összetétele.[1]

A régi harcművész mesterek felfogása szerint egy harcosnak nem csak azt kell megtanulnia, hogyan alkalmazza a technikákat, hanem azt is, hogyan éljen tiszteletreméltó életet (高尚的生活, kaosang tö senghuo).[1] A koncpeció első említésére már az Kr.e. hatodik századból is van példa.[1] A harci technikák oktatását minden esetben megelőzte az erkölcsi nevelés, hogy a komoly harci értékkel bíró tudás biztosan jó kezekbe kerüljön.

A vutö szerint a harcos cselekedeteit és gondolkodásmódját meghatározzák a következő erkölcsi normák: az akarat, a kitartás, az állhatatosság, a türelem és bátorság (a cselekvés kötelezettségei), valamint a tisztelet, az alázat, az igazságosság, a bizalom és a hűség (az elme kötelezettségei).

Erkölcsi normák[szerkesztés]

A vutö szerint a harcos cselekedeteit és gondolkodásmódját is meghatározzák az erkölcsi normák, melyek a következőek:[1]

A cselekvés kötelezettségei (填情勋 tien csing hszün)[1]
Kötelezettség Írásjegy Pinjin Magyaros
Akarat yào jao
Kitartás 耐力 nài lì naj li
Állhatatosság 恒性 héng xìng heng hszing
Türelem 耐心 nài xīn naj hszin
Bátorság yǒng jung
Az elme kötelezettségei (填情德 tien csing tö)[1]
Kötelezettség Írásjegy Pinjin Magyaros
Tisztelet sǒng szung
Alázat 谦卑 qiān bēi csien pej
Igazságosság ji
Bizalom fu
Hűség zhōng csung


Források[szerkesztés]

  1. a b c d e f Shaolin Wude. shaolin.cn.org. [2012. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 12.)