Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Szócikkíró verseny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

 Ezen a lapon a Wikimédia Magyarország Egyesület által kiírt szócikkíró versennyel kapcsolatban találhatsz információkat.

A pályázat célja

A pályázat célja annak elősegítése, hogy az egyes szak- vagy tudományterületek szempontjából alapvető fontosságú szócikkek megtalálhatóak, minél jobb minőségűek és minél alaposabban kidolgozottak legyenek a magyar Wikipédiában.

A részvétel feltételei

A versenyben a pályázat időtartama alatt készült szócikkek vesznek részt. Ez jelentheti új, korábban el sem kezdett szócikk megírását, vagy már elkezdett, de erősen hiányos szócikk (csonk) bővítését is. A pályázatra szócikket bárki jelölhet, függetlenül attól, hogy ő annak a cikknek szerzője-e vagy sem.

A pályázat időtartama

A pályázatra 2009. március 1. és 31. között lehet jelentkezni, és az értékelés során is az ebben az időszakban történt szerkesztői munkát kell figyelembe venni.

A pályázat értékelése

A verseny értékelésére 2009. április 10. és április 23. között a Wikipédia:Szócikkíró verseny/Értékelés lapon kerül sor közösségi értékelés alapján.[1] A beérkezett pályázatok értékelése során kell kiválasztani azt a cikket, mely a pályázat időtartama alatt készült (és a pályázatra benyújtott) szócikkek közül a legjobban sikerült. A pályázatok értékelése során figyelembe kell venni, hogy témája az adott szak- vagy tudományterület szempontjából mennyire tekinthető fontosnak, alapvetőnek, és milyen mértékben elégíti ki a szócikkekkel szemben támasztott valamennyi szempontot (megszövegezés, tartalom, források, kategorizálás, illusztrálás stb.). Az értékelés során az egyes pályázatokra 1–3 pont adható, a pályázatokat csak támogatni lehet (nem kell minden jelöltnek pontot adni, több jelöltnek is adható azonos pont). A verseny a pontszámok összege alapján kerül kiértékelésre (a legtöbb pontszámot gyűjtő cikk nyer). Az értékelésben azok vehetnek részt, akik a magyar Wikipédián 2009. február 1. előtt regisztráltak és 2009. február 28-án legalább 100 komoly, szócikknévtérbeli szerkesztéssel rendelkeztek. Egy szerkesztő csak egyszer szavazhat akkor is, ha több szerkesztői azonosítóval rendelkezik; gyanú esetekén a zsűri ezt ellenőrizheti. A verseny első tíz helyezettje kitüntetésben, első három helyezettje Wikipédia-ajándékokban részesül.

Bónuszpont

Azok, akik ezekből a listákból választanak cikktémát, az értékelésnél +1 pontot kapnak.

Jelentkezés a pályázatra

A pályázatra a jelentkezés link segítségével, a megjelenő sablon kitöltésével és a szerkesztés mentésével lehet jelentkezni. A beérkezett pályázatok a Wikipédia:Szócikkíró verseny/Pályázatok oldalon tekinthetőek meg.

Zsűri

A verseny zsűrije azonos a Wikimédia Magyarország Egyesület elnökségével. Feladata a verseny lebonyolítása, a beérkezett pályázatok kezelése, az értékelés szabályosságának biztosítása és döntés előre nem látható kérdésekben. A zsűri fenntartja a jogot, hogy indokolt esetben a pályázati kiírást a pályázati időtartamon belül is módosítsa, illetve ideiglenesen vagy véglegesen felfüggessze. Amennyiben a pályázattal kapcsolatban kérdésed lenne, keresd fel Cassandrót!

Külső hivatkozások


  1. A beérkezett pályázatok számától függően egy- vagy kétfordulós formában: erről a zsűri a pályázatok beérkezését követően, de az értékelést megelőzően dönt.