Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Sajtóközlemények/A Wikipédia több mint 500 000 cikket tartalmaz 50 nyelven

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Átmeneti változat, még nem terjesztendő

Minden ezen a lapon végzett módosítás "közkincs" ("public domain") jogi terjesztés alá esik! Ez szükséges ahhoz, hogy a hírügynökségek másolhassák ezt a közleményt vagy akár új cikkeket készíthessenek belőle anélkül, hogy a GNU FDL miatt aggódniuk kellene.

Ez a változat az érdeklődő végfelhasználókat célozza meg. a meta:Wikimedia press release cikkben találsz más változatokkal kapcsolatos információkat.


SAJTÓKÖZLEMÉNY
A Wikipédia több, mint 500 000 cikket tartalmaz 50 nyelven

2004 február 25 (Internet): A Wikipedia (www.wikipedia.org) – egy önkéntesek által készített többnyelvű lexikon – ma bejelentette hogy a projekt elérte az 500 000 darab szócikket, mely több, mint 50 különböző nyelvet fed le.

Több, mint 300 000 cikk készült csupán az elmúlt 12 hónapban, mely a Wikipédiát a világ leggyorsabban növekvő nyílt tartalmú lexikonjává teszi. Minden egyes nap újabb kétezer cikk készül el ezen közösségi rendszerben.

Jelenleg a legnagyobb növekedés az angolon kívüli nyelvek esetén tapasztalható, ami bizonyítja a résztvevők nemzetközi voltát. A nemzeti nyelvű változatok összesen már több cikket tartalmaznak, mint az angol változat. Tíz Wikipédia változat rendelkezik több, mint 10 000 szócikkel (kerekítve):

További tizennyolc változat érte el az 1000 cikkes határt:

A magyar változat - mely 2003 júliusában indult - a http://hu.wikipedia.org/ címen érhető el, és jelenleg több, mint 400 szócikket tartalmaz.

Ez a kiugró növekedés azt eredményezi hogy az Alexa.com mérései szerint a Wikipédia internet forgalomban lehagyja a Britannica.com-ot, az Infoplease.com-ot és az Encyclopedia.com-ot is, és stabilan benne található az első 1000 webhely listájában.


„Wiki” elv a kezdetektől, gyors növekedés

A Wikipedia és a testvérprojektjei mind nyilvános WikiWikiWebek, olyan weblapok, melyeken bárki majdnem minden lapot képes bármikor szerkeszteni (a wiki wiki hawaii nyelven annyit jelent: „gyors”). A felhasználók egymás módosításaira építve dolgoznak, akár érzékeny témákon is; a semleges nézőpont elvének követésével a helytelenül szerkesztett lapokat gyorsan korrigálják. Még ez a sajtóközlemény is WikiWikiWeb segítségével készült.

A Wikipedia projektet 2001. januárjában alapította Jimmy Wales internetes vállalkozó és Larry Sanger filozófus. Wales internetes web portál cége, a Bomis (http://www.bomis.com/) biztosította az üzleti hátteret és a szükséges támogatást a Wikipedia és a Wikimedia projektek számára. Az első évben Sanger vezette a Wikipedia projektet mint teljes főállású szerkesztő. Azóta a projekt a résztvevői által kialakított irányelvek alapján működik.

Nemrégiben a project átkerült a Bomistól a nonprofit Wikimédia Alapítványhoz (http://wikimediafoundation.org/) bár a Bomis azóta is ingyen biztosít internetelérést és szerverkarbantartást a Wikimedia számára.

Jimmy Wales szerint „A Wikipedia sikere a világ minden tájáról érkező tanult és érthetően fogalmazó önkéntesek erős központi csoportjának köszönhető, akik biztosítják a közösség civilizált, minőségi és objektív hozzáállását”. A szócikkek magas minőségének biztosítását szolgáló módszerek magyarázatánál mondta: „A résztvevők folyamatosan figyelik a »Friss Változások« lapot. Folyamatosan szerkesztik egymás munkáját.” Még a legellentmondásosabb és legtöbb vitát kiváltó témákban íródott cikkek is elkészíthetőek ezzel a módszerrel.

A Wikipédikusok motivációja sokféle, de mindenki osztozik a tudás szeretetében. „Évekig gyűjtögettem a régi almanachokat és enciklopédiákat” - meséli Oliver Brown, aki a „Kingturtle” becenév alatt ír. „Nagyszerű érzés volt, mikor egyszer csak rábukkantam egy pezsgő közösségre, ami az információk megosztásának szenteli magát, és nagy megkönnyebbülés.”

A Wikipédiáról szóló cikkek számos kiadványban megjelentek, többek között a New York Times-ban, az MIT Technology Review-jában, a TIME magazinban, vagy olyan közismert, technológiáról szóló weblapokon mint amilyen a Slashdot, a Wired vagy a Kuro5hin. Nem olyan rég a Wikipédia volt a téma több rádiós hírműsorban, mint például az amerikai National Public Radio All Things Considered (Mindent figyelembe véve) című műsorában vagy a CNN TechWatch (Technológiai figyelő) programjában. A magyar Wikipédiáról írt a HVG, és téma volt a Kossuth Rádió „Digitális” című műsorában is. Ezen túl egyre szélesebb körben használják hivatkozásként diákok, újságírók vagy bárki, aki egy témában internetes kutatást végez.

Minden Wikimedia tartalom a GNU Szabad Dokumentáció Licenc feltételei mellett érhető el, ami lehetővé teszi a Wikimedia tartalom felhasználását bárkinek kívánsága szerint, akár üzleti környezetben is addig, míg ugyanezen jogokat az új felhasználás során is biztosítják mindenkinek és a forrás Wikimedia projekt eredeti szerzői feltüntetésre kerülnek.

A MediaWiki (http://mediawiki.org/), az a program melyet számos Wikimedia projekt használ szintén szabadon elérhető a GNU Általános Nyilvános Licenc alapján, ugyanazon alapján, mint ami például a szabad GNU/Linux rendszerekre vonatkozik. „A MediaWiki program eddig a legjobb megoldás a könnyen létrehozható és karbantartható hypermédiára” - mondja Nicholas Pisarro, Jr., az Aperture Technologies-től. A cég a MediaWiki-t használja belső információs központjaként. „Az elmúlt hat hétben, amióta munkatársaink számára elérhető, nélkülözhetetlen részévé vált fejlesztési munkánknak.”


A minden nap minden órájában folyamatos szerkesztés mellett lehetetlen megjósolni, hol fog tartani a Wikipedia és a testvér-projektjei akár csak egy év múlva. A GNU Szabad Licenceknek köszönhetően egy dolog biztos: a tartalom, és az azt biztosító programháttér mindörökké szabad marad.

Társprojektek próbálkoznak megismételni a sikert

2003 június 20-án jött létre a non-profit Wikimédia Alapítvány (wikimediafoundation.org) mely a Wikipédiát és társprojektjeit menedzseli és támogatja anyagilag. Ezek között találjuk:

  • A Wiktionary-t, egy többnyelvű szótárt és sziniíma-szótárt (wiktionary.org),
  • A Wikiquote-ot, a híres idézetek gyűjteményét (wikiquote.org),
  • A Wikibooks-ot, ami diákokat megcélzó elektronikus könyvek gyűjteménye (wikibooks.org),
  • A Wikisource-t, a közkincsként elérhető könyveket és történelmi dokumentumokat tartalmazó gyűjteményt (wikisource.org).

A 2003 decemberében történt első adományozásra való felhívása óta az alapítvány több, mint 40 000 dollárral támogatta a projekteket, melynek feléből az infrastruktúrát fejlesztette. További információkkal angol nyelven a wikimediafoundation.org/fundraising lap szolgál.

Ez a sajtónyilatkozat számos országbeli Wikipédikus közös munkájának magyar fordítása.


Sajtófelelősök

Kérdésekkel és interjúkkal kapcsolatban az alábbi személyeket lehet keresni:

Gervai Péter, Magyar Wikipédia sajtókoordináció

Email: wikipedia@grin.hu

Jimmy Wales, Elnök, Wikimedia Foundation, Inc. (csak angol nyelven)

Tel: (+1)-727-527-9776
Email: jwales@bomis.com

További információk

Magyar nyelven

Angol nyelven

*Only includes the 31 Wikipedia language versions that use the MediaWiki software (the 300,000 figure comes from this page). Go here for a more complete list and article count.

Ez a sajtóközlemény egy WikiWikiWeben együttműködve készült először angol nyelven, majd – többek között – magyarra fordítva. A végleges változatot 37 különböző önkéntes szerkesztő több mint 259 javítása hozta létre, és emellett 18 különböző nyelvre került lefordításra.

A többi Wikimedia tartalomtól eltérően ez a sajtóközlemény közkincsént (public domain) került terjesztésre.