Varga Csaba (hegymászó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varga Csaba
Született1982 (42 éves)
Belényes
Állampolgárságamagyar, román
Foglalkozásahegymászó
SablonWikidataSegítség
Varga Csaba
Nem található szabad kép.(?)
Képe a Székely Hírmondó weboldalán (2021)

Varga Csaba (Belényes, 1982 –) nagyváradi építész, aki magyarként, a nagyváradi magyar kisebbség képviselőjeként kezdett el hegyeket mászni. Az első expedíciókba egyedül vágott bele, a mászásokat szinte kizárólag az építész szakmájából félretett pénzéből finanszírozta. Kisegítő oxigén és serpák segítsége nélkül mászik.

Pályafutása[szerkesztés]

2009-ben mászta meg az „első komolyabb hegyet”, a Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határán fekvő Tien-san hegységben található 7010 méter magas Khán Tengrit. 2010-ben egy másik Kirgizisztánban található hegyet célzott meg, a 7439 méter magas Pobeda, vagy más néven Győzelem-csúcsra azonban nem sikerült feljutnia. 2012-ben újra a Pobeda meghódításával próbálkozott, de akkor sem járt sikerrel. 2013-ban sikeresen megmászta élete első 8 ezer méter feletti csúcsát, a Gasherbrum II-t (8035 méter), 2014-ben pedig Suhajda Szilárddal nekivágtak a 8051 méter magas Broad Peak meghódításának. A sikeres csúcsmászás után a következő évben a K2 tetejére szerettek volna mind a ketten feljutni, azonban az időjárás megakadályozta őket ebben a tervükben. Hazatérve a Hidden Peakről azt mondta: ezúttal is szenvedélyből és hazaszeretetből mászott.

Varga Csaba tagja volt (2019-2021) a Kalifa Alpin csapatnak, az a céljuk, hogy népszerűsítsék a magaslati hegymászást, méghozzá úgy, hogy közben a Himalája eddig meg nem hódított összes magaslatára feljutnak.[1]

Eredményei[szerkesztés]

Sikeres mászások 8000 m fölött[szerkesztés]

2023-ig összesen hat, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs tetején állt - valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül. Ezzel jelenleg ő a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Hazatért Varga Csaba hegymászó (hu-HU nyelven). hirado.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
  2. EDGE 8000 Eseményhorizont. www.expeditions.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
  3. Varga Csaba lett a legeredményesebb az élő magyar hegymászók közül. maszol.ro. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
  4. Hazajáró facebook

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]