Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Sambhala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hendrey Tibor 1954-ben született Budapesten. Az érettségi után rövid időn belül a divatszakmában egyedülálló jelentős sikereket ért el, és 1979-ben megnyitotta Budapest első haladó szellemiségű butikját ’Kék Elefánt Boutique’ néven. Az üzlet az 1980-as évek végéig Magyarország és a főváros elsőszámú divatüzlete volt saját tervezésű kollekcióval. Az üzlet teljes arculata valamint a folyamatosan megújuló kollekció a tulajdonos elképzelései szerint valósult meg. A korszak társadalmi ellentmondásaira jellemzően az érdekes és figyelemreméltó kezdeményezést a hivatalos szervektől sok támadás érte.

A szakmai elismertség és az üzleti siker ellenére Hendrey Tibor az 1990-es évek elejétől lényegileg abbahagyta a divatszakmát érintő tevékenységét, és felszámolta a Kék Elefánt Boutique-ot. Az 1980-as évek végétől érdeklődési köre a szellemi tradíció irányába fordult, ami elsősorban Noszlopi László, Pap Gábor, Molnár V. József, Mireisz László előadásiból merített tápanyagot. Az 1991-ben megalakult A Tan Kapuja Buddhista Egyház egyik alapító tagja lett 108-ad magával. Az egyház megalakulásával szinte egy időben megkezdte működését A Tan Kapuja Buddhista Főiskola is, amelynek Hendrey Tibor, a buddhista tanító szakon öt évig hallgatója volt, tanulmányait 1996-ban itt fejezte be.

Főiskolai tanulmányai alatt járt Magyarországon Őszentsége a XIV. Dalai Láma, amely látogatást követően nyitotta meg kapuit Budapesten A Tibet Ház alapítvány. Ennek vezetésére a Dalai Láma Őszentsége személyesen bízta meg Paldzsor Ceringe képviselőt. Ebben az időben merült fel az az elképzelés, hogy Magyarországon ideje megnyitni egy Tibet politikai és kulturális érdekeit képviselő, hazai polgárok támogatásával működő szervezetet. Ennek létrehozására Hendrey Tibort kérték fel, aki 1994-ben Tibetet Segítő Társaság néven megalapította szervezetét alapítványi formában. Az alapítvány célkitűzéseit az alapító a következőképpen fogalmazta meg: „Az Alapítvány célja, hogy terjessze és népszerűsítse a tibeti kultúrát. Teret adjon a Tibetből és Tibetről érkező naprakész információk torzítatlan közvetítésének Magyarországon. Az Alapítvány hozzájárul a két ország hasonló történelmi múltja miatt is fontos kutatásokhoz, a tibeti magaskultúra tanulmányozásához és védelméhez, a Kőrösi Csoma Sándor által megkezdett világi és vallási kapcsolatkeresésen keresztül.”

Az alapítvány jelentősége többek között abban áll, hogy a Tibetben történő jelentős jogsértések elleni kiállás mellet a tibeti hagyomány és kultúra valamint vallás magas szintű szakmai közvetítését is célul tűzte ki maga elé. A Sambhala Tibet Központ névvel kiegészült emberjogi és tradicionális szervezet Budapesten a VIII. kerület Lőrinc Pap téren nyitotta meg 200 nm-es központját a kerületi önkormányzat támogatásával. 2008-ban a Hendrey Tibor által vezetett alapítvány elköltözött az I. kerület Attila út 123. alá, ahol méltó környezetben, 140 nm-es helyiségben folytatja jelentős munkáját. Az alapítvány most már húsz éve dolgozik, ami közel hatezer kisebb-nagyobb, népszerű program megszervezését jelentette az elmúlt két évtizedben. Az alapítvány kezelésében van egy közel húszezer kötetes, főként keleti-filozófiai irányultságú nyilvános könyvtár, amelyet Hendrey Tibor saját könyvtárának bevonásával alapozott meg. A könyvtár a témakör széles spektrumát tekintve egyedülálló Magyarországon. Számos szakdolgozat, egyetemi és főiskolai munka született meg ezen könyvtár anyagából merítve.

1998-ban alakult meg A Tibeti Együttérzők zenekar Hendrey Tibor vezetésével, amely számos meditatív koncertet adott különböző fesztiválokon. Hendrey Tibor egyben költő és zongoraművész.

A Tibetet Segítő Társaság tagja a Nemzetközi Tibetet Segítő Társaságok nemzetközi szervezetének, és az elmúlt évtizedekben, az alapítvány nevében minden évben részt vesz a szervezet éves találkozóján, ahol világméretekben megbeszélések folynak a tibeti emberi jogi helyzetről. Hendrey Tibor és a Tibetet Segítő Társaság kezdeményezésére két ízben is a magyar Parlament elé lett terjesztve egy a tibeti helyzetet érintő határozati javaslat, ami a nagypolitika érdekei miatt egyszer sem lett tárgysorozatba véve. A Tibetet Segítő Társaság aktívan részt vett Őszentsége a Dalai Láma magyarországi látogatásinak előkészítésében és megszervezésében. Két alkalommal Hendrey Tibor az alapítvány nevében személyesen is meghívta őszentségét, 2000-ben a Karma Kagyü Buddhista egyházzal közösen. Mindkét alkalommal a szervezés és a vendéglátás magyarországi buddhista egyházak közös munkájának eredménye volt. A 2010-es második meghívás alkalmával Hendrey Tibor Budapest akkori főpolgármesterénél közbenjárt a Dalai Láma díszpolgárrá avatásának érdekében, amit Őszentsége az itt tartózkodása alatt el is nyert. Hendrey Tibor tagja a Magyar Parlament Magyar-Tibeti Baráti társaságának, amelyben, pártállástól elvileg független, parlamenti képviselők lobbiznak Tibetért.

A Tibetet Segítő Társaság Bódhiszattva Kiadója ’A Buddhista Hagyomány Könyvei’ sorozatban számos értékes könyvet adott közre az elmúlt években, elsősorban a buddhista tanítások témakörében. Ezek közül kiemelendő a korszakalkotó ’Tibet története’ című mű, ami egyedülálló illetékességgel mutatja be Tibet történetét a mitikus koroktól kezdve a XIV. Dalai Láma emigrációjáig. Hendrey Tibor szerkeszti a Cartaphilus Kiadó ’A Tibeti Hagyomány Könyvei’ sorozatot is, amelyben a tibeti tradíció kimagasló írásai jelennek meg.

Hendrey Tibor szűk munkatársi körrel, személyes anyagi és szakmai egzisztenciáját teljesen feladva végzi ezt a jelentős és kiterjedt munkát elsősorban Tibet érdekében, de ahogy gyakran említi, az élhetőbb világ érdekében is.

Feleségével él együtt, két leánygyermek édesapja.