Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Oxyfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az OXYFA (Paulownia Clon in Vitro 112) a kínai császárfából (Paulownia-Tomentosa) keresztezett fafajta, mely dísznövényként, klímanövényként és jó faanyagként ismeretes, de leginkább egyedülálló széndioxid megkötéséről ismert. Nem invazív, nem szaporodik csupán laboratóriumi körülmények között.

A fa Európa szerte egyre több díszkertnek, hétvégi teleknek nyújt különleges hangulatot sűrű lombkoronájával, hatalmas leveleivel és fürtös, lila virágával. Népszerűségét elsősorban extra gyors növekedésének köszönheti: a fa 3 éves korára elérheti a 15-20 méter magasságot, egy év után pedig már árnyékot adó lombkoronát hajt. Az OXYFA az „otthoni” felhasználás mellett sok ipari szegmensnek üzleti tárgya, mivel gyors növekedésének köszönhetően rövid idő alatt kitermelhető, jó minőségű faanyagot ad , többször is kitermelhető, ezért rövid idő alatt megtérülő befektetésként is alkalmazható. Hatalmas levelei kiemelkedően jól helyettesítik a műtrágyát, hasonló tápértékkel rendelkezik, mint a lucerna. Kifejezetten strapabíró és igénytelen, jól tűri a szélsőséges időjárást és vízigénye is alacsony. Szinte bármilyen, akár szikes, homokos talajban is gyökeret ereszt.

Az OXYFA hozzájárulása a klímaváltozás szabályozásához

Felgyorsult világunk velejárója az üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátás növekedése. A szén-dioxid megkötésének legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja zöld növények telepítése, mivel azok természetes fotoszintézisük során megkötik a környezetszennyezésért felelős szén-dioxidot.

Ez a gyors növekedésű növény hatalmas, 25-45 cm átmérőjű levelei jelentős mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el. Ez a különleges növény „szinte” a levegőből építkezik, miközben levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, azaz tisztítják a levegőt közvetlen környezetükben.