Többjátékos videójáték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Többjátékos mód szócikkből átirányítva)

A többjátékos videójáték a videójátékok egy olyan típusa, ahol ugyanazon környezetben több játékos játszhat egymással. A legtöbb játékkal ellentétben a videójátékok körében gyakoriak a kizárólag egyjátékos móddal rendelkező játékok, ilyen esetekben a játékos előre leprogramozott kihívásokat teljesíthet, esetleges társait és ellenfeleit pedig mesterséges intelligencia szkriptek vezérlik.

Többjátékos módban a játékosok interakcióba léphetnek egymással, vállvetve küzdhetnek közös célokért (kooperatív mód) vagy akár egymás ellen (kompetitív mód) is. Utóbbiba sorolható például a deathmatch és team deathmatch, a capture the flag vagy a domination játékmód, illetve az MMORPG játékok PvP része is. A többjátékos videójátékok játszhatóak egyazon számítógépen, illetve konzolon vagy akár az interneten keresztül is.

Van több videójáték amiben nem tudnak különbséget tenni az emberek hogy az adott játék például: Rust, Far Cry 5, Borderlands 3, az kompetitív vagy kooperatív mivel az adott cégek sokszor nem jól sorolják be a játékaikat ezért azok akik többjátékos videójátékokkal játszanak többször is csalódottak lesznek mivel nem pontos a leírása a cég játéknak hogy PvE vagy PvP játékról beszélünk. Többször előfordul hogy PvE-PvP-nek van feltüntetve de a játék nagy része "75%" PvP a többi pedig "25%" PvE így a fentiekben leírtak alapján nem tudja eldönteni az ember pontosan hogy akkor "merre hány méter".

Helyes és pontos leírása soha nem lesz a "Többjátékos videójáték" szó kifejezésnek mivel ez mindig változik a játék ipar miatt.

Multi co-op:Amikor már valami annyira co-op hogy annál nagyobb co-op már nem lehet az a valami.