Szerkesztő:Texaner/WLS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

WLS[szerkesztés]

„Az európai kultúra elképzelhetetlen az európai tudomány nélkül” – nem elég erről beszélni, ezt meg is kell mutatni. Hogy ezt megtegyük, össze kell gyűjteni és meg kell mutatni ezt. Ezért van szükség tudományos fotók versenyére. Az első ilyen verseny 2015 novemberében lesz.

Ezt a versenyt a Wikipédia kezdeményezi, mert a Wikipédia egy mindenki számára elérhető, a szabad tudás összegyűjtésére és megosztására létrehozott aktív környezet. Mint ilyen, a tudományos fényképek közzétételének ideális felülete. A szabad enciklopédia nyitottsága, a felhasználóinak és önkéntes szerkesztőinek információéhsége, és általában a Wikipédia megbízhatósága teszik vonzó környezetté a tudomány népszerűsítéséhez, konkrétan a tudományos fényképek közzétételéhez. A Wikipédia kiemelkedik a tudományos kommunikációban és elismeri a tudományos fotók információs jelentőségét, ami a Wikipédia közössége és a tudományos fényképészek közötti együttműködést előnyösé teszi mindkét fél számára. A tudományos fotók versenye egy motivációs keretrendszer: célja, hogy a két közösség közötti tartós együttműködés katalizátora legyen.

Az elképzelés 2011 és 2013 között sikeres tesztelésen esett át a tudományos fényképek észtországi versenyein, és most jött el a megfelelő idő, hogy a projektet kiterjesszük és erősítsük a hatását. Ezért született az elhatározás, hogy 2015-ben meghirdessük a Tudományos fényképek páneurópai versenyét és ezzel több tudományt vigyünk a Wikipédiába. Egy nemzetközi verseny sokkal nagyobb tudományos közösség elérését teszi lehetővé és azt is, hogy a tudományos közösségeknek lehetőségük legyen felfedezéseiket és szenvedélyüket megosztani nagyon széles közönséggel felhasználva a Wikipédia szabad környezetét és vizuális kommunikációs eszközeit.

Megjegyzés: Minden ezen a lapon látható fénykép az észt tudományos fényképversenyek során került feltöltésre a Wikipédia Commonsba.

A szabályok[szerkesztés]

<translate> Images like that are all fully suitable for the European Science Photo Competition. They will compete in the category "non-photographic media".</translate>
  • A tudományos fotók európai versenye 2015 novemberében kerül lebonyolításra. Csak azok a fényképek vesznek részt a versenyben, amelyeket ezen időszakban tölt fel a szerzője.
  • Ami egy fényképet valóban tudományos fényképpé tesz az a jó és konkrét leírás. Minden fényképnek legalább angol nyelvű leírással kell rendelkeznie. Add meg, hogy mit ábrázol a fénykép, milyen körülmények között és pontosan hol készült a felvétel, mi fontos a képen, mi teszi azt érdekessé.
  • A zsűri tagjait kivéve bárki tölthet fel képeket. Az egy résztvevő által feltöltött képek száma nincs korlátozva.
  • A feltöltő csak a fénykép készítője lehet. Mindenki csak saját maga által, vagy egy olyan csoport által készített felvételekkel pályázhat, amely csoportnak tagja. Az utóbbi esetben meg kell jelölni az összes szerzőtársat.
  • A fényképeket CC-BY-SA licenc alatt kell publikálni.

A verseny nincs kizárólag klasszikus fényképekre korlátozva: a kép a tudományban a legváltozatosabb formában megjelenhet. Elfogadunk akár számítógép generálta képeket is és teljesen bizonyosak vagyunk, hogy a különböző kategóriák pontos határait meghúzni gyakorlatilag lehetetlen.

Lehetőség van tematikusan összekapcsolt képek sorozatával indulni: az egy sorozatként feltöltött képek egy képként versenyeznek minden díjért, beleértve a Fődíjat is. Egy sorozat 2 összekapcsolt képpel kezdődik és maximum 10 képből állhat.

Ha lehetséges, legalább 2 Mpx méretű képeket fogadunk el. Minél nagyobb, annál jobb. A támogatott képformátum .jpg, illetve videó fájlok esetén .ogg

A résztvevőknek csak azt kell tudnia, melyik képet kívánja feltölteni és az mit ábrázol. Ezután el kell menni a [[<tvar|link>Special:MyLanguage/Commons:European Science Photo Competition 2015/Participation</>|your local upload page]] lapra és követni annak utasításait.