Szerkesztő:Tarlorincegyesulet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület 2010 tavaszától működik szervezett keretek között. Több ízben rendezett helyi szintű rendezvényeket az elmúlt években, mint pl. íjász versenyt, hagyományőrző bemutatókat, 2012 júliusában az országos méretű Jurta Akadémiát. Széleskörű együttműködést valósítunk meg Palócföldön belül és kívül dolgozó civil szervezetekkel. Egyesületünk a Palóc Szövetség elindítója, egyik szellemi irányítója. Akkreditált Kiváló Tehetségpontként is működünk (Tar Lőrinc Tehetséggondozó Műhely), fontosnak tartjuk a tehetségek gondozását, felkarolását, segítését. Íjászaink heti rendszerességgel íjászszakkört tartanak, több települési ünnepen tartanak bemutatókat . Az íjászat segít a fegyelem és a koncentráció elsajátításában egyaránt. Segíti a gyermekeket helyes testtartás, a mentális képességeik javításában. 

Tevékenységünk:

Munkánk legfontosabb vállalása a palóc identitástudat erősítése. Ezért is kezdeményeztük a Palóc Világtalálkozó és a Palóc Szövetség létrehozását. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a palóc civil szervezetek együttműködésének fontosságára, s hogy a résztvevők megismerjék egymást, tapasztalatot gyűjtsenek, megismerkedjenek a közösségei(n)ket érintő lehetőségekkel.

A Palócföldi Konferenciát szervezünk szakemberek (történészek, etnográfusok, a palóc kultúrával foglalkozó írók, költők, viseletkészítők, néptáncosok, népmesemondók, stb.) részvételével a palóc kultúra átörökítéséről, a palócság megítélésének formálásáról, a palóc értékek nagy közönségnek való bemutatásáról szól. Ideje: 2017. május 20. Helyszín: Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán Művelődési Ház. A meghívottak között szerepelnek a Felvidéken élő és dolgozó, a délvidéki Kupuszina, a kárpátaljai Nagydobrony palócai, és a magyarországi palócság történészei, néprajzkutatói, írói, költői, viseletkészítői, hagyományápolói, néptáncosok, stb. A meghívottak között lesznek a palóc települések polgármesterei, közéleti személyiségei, egyesületek, alapítványok vezetői. Fontosnak tartjuk, hogy a véleményformálók, az utat mutatók megnyilvánulhassanak, kimondhassák közösségük akaratát, merre is vegye a palócság az irányt. Mit kell ahhoz tennünk, hogy a rólunk kialakított kép pozitív legyen, hogy a régi attitűdök számunkra kedvezőbbé váljanak. Fontos,hogy minél szélesebb kört tudjunk megszólítani, ezért a meghívottak száma is magas, több mint száz meghívott vendég szerepel a meghívottak listáján, s reményeink szerint a valós szám is megmutatja majd az érdeklődést a téma iránt.

„KÉK PÁNTLIKA” népi ének-, népmesemondó—és népzenei verseny területi válogató A tervezett rendezvény rövid leírása, témája (meghívottak, fellépők, résztvevők tervezett száma): A „KÉK PÁNTLIKA” népi ének-, népmesemondó- és népzenei verseny területi válogatói szerte Palócföldön zajlanak minden év május, júniusában. Bátonyterenye ad otthont a magyarországi versenyzőknek, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért Társulás a pelsőci a Dénes György Alapiskolában. Reményeink szerint idén a kárpátaljai Nagydobrony is megcsinálja a saját elődöntőjét, hogy az augusztusi döntőre kiállíthassák versenyzőiket. Nagy népszerűségnek örvend a megmérettetés,különösen a fiatalok számára. Nagyon sok iskolás, középiskolás korú versenyzőt üdvözölhetünk évről évre a tehetségkutató versenyeink alkalmával. Palóc lányok és fiúk mérettetik meg magukat. 2013-ban a Haraszti ikrek is a versenyzőink között voltak, ma már profi előadóként láthatjuk őket viszont. Évente a népdal- és népmesemondó versenyeire közel 100 jelentkezőnk van, akikkel jönnek a szüleik, kísérőik. „KÉK PÁNTLIKA” népi ének-, népmesemondó—és népzenei verseny döntőjére a területi döntőkről továbbjutott versenyzők a Palóc Világtalálkozó szombati napján, a délelőtti órákban adnak számot tudásukról. Rangos zsűri ad tanácsokat, ítéli meg a fellépők teljesítményeit, mint Agócs Gergely, Maczkó Mária, idei meghívottjaink Tari Lujza, Budai Ilona. A legjobbak megmutathatják magukat a Palóc Világtalálkozó színpadán is.

“Szülőhazám, szép Palócföld” képzőművészeti és irodalmi – korhatár nélküli – pályázatunkra minden évben nagyon sok érdeklődő van. Irodalmi pályázatunkra beküldött művekből szeretnék idővel -anyagiak előteremtése után- kiadni egy antológiát, melyek a legjobb alkotásokat tartalmazzák. Értékes versek, prózák gyűjteménye áll már rendelkezésünkre, mely Palócföldről, a palóc emberek életéről, történeteiről, történelméről, szokásiról, hagyományairól szólnak. Az irodalom szerelmeseinek háromnapos, non stop felolvasást tartanak a palóc alkotók saját műveiből. Az Irodalmi Sátor három napon át várja az érdeklődőket, akik szívesen vesznek részt író-olvasó találkozóinkon. Az elmúlt években közel száz író, költő tartott író-olvasó találkozót, mutatta be könyveit.

Szeder Fábián-díjjal a palóc kultúra-, hagyomány-, értékek őrzésének területén elért eredményeket díjazzuk. A Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület 2013-ban, az I. Palóc Világtalálkozó előtt alapította meg a Szeder Fábián-díjat. A Szeder Fábiánról elnevezett kitüntetést annak az egyénnek, megosztott díj esetében személyeknek– kategóriánként legfeljebb 3 főnek –, csoportnak, közösségnek kívánja évről évre megítélni, akit, akiket a palóc kultúra-, hagyomány-, érték őrzésében a legjelentősebb képviselőjének.

2013-as Szeder Fábián-díjasaink: Agócs Gergő népzenész Pál István tereskei dudás (elhunyt) Tóth Imre a Palóc tájszótár szerzője (elhunyt)

2015-ös Szeder Fábián-díjasaink:1. Dikácz Zsuzsanna, az Ipolyszalkai Tájház vezetője 2. F. Molnár Gabriella az Egri Csillagok Népdalkör vezetője, Édesanyám rózsafája című könyv szerzője,3. Szabó János a Nógrád Táncegyüttes vezetője

2016-os Szeder Fábián-díjasaink ( ebben az évben már kategóriákat hoztunk létre, mert Palócföld nagy, és szeretnénk, ha minél többen részesülhetnének ebben az elismerésben):

Szeder Fábián Életműdíj 2016. :1. Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, író és egyetemi tanár. Eredeti foglalkozása szerint geológus. 2. dr. Füst Antal címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora, író publicista 3. Toldi István vajdasági magyar mesemondó

Szeder Fábián Alkotói díj 2016 :1. Pethő Piroska2. Bocsi Éva Szeder Fábián Palóc Közösségért díj 2016 :Petőfi Sándor Művelődési Egyesület KupuszinaTormay Cecil Társaság

Szeder Fábián Palócföld Fiatal Közösségépítője díj 2016: Beke Beáta MKP Rozsnyói Járási alelnöke; Ladóczki Vilmos néprajzi gyűjtő 

Szeder Fábián Ifjú Tehetség díj 2016: Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi népdalénekesek

A Szeder Fábián-díjat a Palóc Világtalálkozó leglátogatottabb napján, a szombati napon adjuk át az ünnepélyes megnyitókor adjuk át.

A palócok rangos rendezvényét, a Palóc Világtalálkozót évenként mintegy nyolcvan település képviselteti magát. A Nógrád megyei Bátonyterenyén rendezett fesztiválon az anyaországiakon kívül huszonnyolc felvidéki és egy délvidéki településről érkeztek a tavalyi évben a résztvevők. http://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2016/08/08/vilagrekord-lett-a-leghosszabb-paloc-lakodalmas-menet/A bátonyterenyei világtalálkozón magyar rekordot állítottunk fel a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában. A kisterenyei Gyürky Solymossy-kastély parkját megkerülve, a főkapun több mint hétszázan érkeztek meg népviseletben a palóc lakodalomra a nagyszínpadhoz. A rekord kísérlet mellett a legfontosabb, hogy bemutassuk a Palócföld egyik legcsodálatosabb értékét, a viseletet. Ahány település, annyi viselet van a palócoknál. Csodálatra méltó az, ahogyan őrzik a települések, a közösségek ezt a kincset.