Szerkesztő:Nagy Eszter (Fairyhungary)/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Robert Locksmith: A holdsarló fénye – A teljes történet[1][szerkesztés]

Fájl:225x225bb.jpg
A holdsarló fénye A teljes történet című regény borítója

A holdsarló fénye egy magyar epikus fantasy regény, amely Robert Locksmith műve. A holdsarló fényeA teljes történet című könyv három részre bontható: A Birodalom előárnyékában, A titokzatosság kapujában, A nagy titok. A könyv elektronikus változatban jelent meg 2018. július 25-én (ISBN: 978-615-00-2605-3) magánkiadásban. A holdsarló fényeA teljes történet három kötete külön-külön is megjelent augusztus folyamán e-könyvként szintén magánkiadásban.

Még az e-könyv megjelenése előtt készült a könyvhöz egy bemutató videó, hogy az olvasók kedvet kapjanak az olvasáshoz.

A regénynek öt főszereplője van: Antor, a tolvajharcos, Kyranda, a varázslónő, Monteris, a szerencsevadász, Elvana, az íjásznő és Morghan, a kamasz tolvajtanonc.

A még 2007-ben megjelent, A Birodalom árnyékában (ISBN: 978-963-87525-0-5) alcímet viselő első kötet kiadója az egri Nézőpontok Kiadó és Kereskedelmi Kft. volt, mely 2012-től megszűnt létezni. A Nézőpontok Kiadó csupán az első 37 fejezetét jelentette meg a könyvnek.


A Hét Nap hetilapban megjelent egy cikk a könyvről. Farkas Zsuzsa újságírónő, a cikk szerzője több részletről is beszámol az íróval folytatott beszélgetés után:

„A regény világa hatalmas. Ez a függelék méretéből is látszik, amely nem más, mint a regény világával kapcsolatos szavak gyűjteménye, magyarázata. Róbert pontosan, részletesen kidolgozta ennek az elképzelt világnak, ’kontinens’-nek az adottságait, civilizációinak meghatározó elemeit, az államok működésrendszerét, berendezését, törvényeit, földrajzi jellemzőit, történelmét, filozófiai rendszereit, gazdasági életét, kultúráit. Sőt, térképet is alkotott, mellékelt a könyvhöz az elképzelt városokról, hegyekről, folyókról, tavakról. Egy világ, amely a miénkhez hasonló, a meglevő kultúrákból vett eszköztárral, emberekkel, varázslókkal, miegyebekkel, amelyek mellett azonban más fajok is élnek, pl. az ún. elfek, törpék és óriások is, akik viszont nem mind a civilizáció részei, sőt sárkányok és különféle más szörnyek is, a peremvidékre kiszorulva.”

Néhány sor erejéig kitér Robert szemléletvilágára is:

„Az ember a gondolataival kreálja a maga valóságát, vallja a szerző, mindent, amiben hiszünk és ami mellett kitartunk, azt meg tudjuk valósítani. A három rész alapmondandója ez, emellett pedig a szeretet fontossága. Itt, a legtöbb történettel ellentétben, a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig – mondjuk így: – kap még egy esélyt.”

Egy új világ született címmel jelent meg az Euroastra.hu oldalán az alkotásról egy érdekes írás, mely nagy részletességgel nyújt tájékoztatót a könyvről. A cselekmény, a háttérvilág és a szereplők elemzése mellett egyéb apró részletekkel is foglalkozik. Idézet a cikkből:

„Hogy mit takar ez a Holdsarló? Egy egész, hatalmas világot. Kontinenst, melyet tengerek vesznek körül, egy emberek által lakott világrészt, ahol a domináns faj mellett tündék (a könyv elfeknek nevezi őket), törpök, óriások és manók is előfordulnak! Történelmük hosszú távlatokba nyúlik vissza, amelyekről már csak a regékben és mondákban lehet olvasni. Ám az idő múlása elkerülhetetlenül magával hozta a fejlődést, s most kultúrák virágoznak szerteszét. A filozófia és az irodalom mellett pedig vallások, eszmék alapozódtak meg, melyek rendekké kovácsolódtak az idők folyamán. A varázslás sem ismeretlen itt a beavatottak számára, bár még mindig a legtöbben az acélnak engedelmeskednek.”

Csonka Péter, a www.csipetpage.hu oldal szerkesztője 2008-ban nagyon pozitívan nyilatkozott a könyvről: világviszonylatban is a legismertebb szerzők alkotásaival hasonlította össze. Az oldal már nem aktív, de a regény honlapjának oldalának archívumában még meg lehet találni az említett bejegyzést. Egy idézet a bejegyzésből:

„Robert Locksmith olyan fantasy világot teremtett, amelyhez hasonlóról eddig nem sokat olvashattunk; talán csak Erikson fantasy világa versenyezhet vele kidolgozottságban, háttértörténetben, márpedig egy ilyen történetben ez alapkövetelmény! A könyv cselekménye fordulatos, a karakterei szerintem sokkal változatosabbak és kidolgozottabbak mint sok más hasonló könyvé!”

A Pannon Televízió 2007 júliusában egy interjút készített a szerzővel. A riport közben bejátszások láthatók az egykori honlap animációiból. Fehér Márta, a riporternő kérdéseire Robert érdekes válaszokat ad, külön kérésre pedig felolvas a Prológusból egy rövid részletet is, mely az interjú elején hallható.

Később a szerző tett egy olyan megjegyzést az interjú kapcsán, hogy nem volt tényleges felelete arra az őt váratlanul ért kérdésre, hogy miért írta meg A holdsarló fényét. E miértről Robert írói blogjában található egy bejegyzés.

Az alkotás a megjelenést követő években teljes egészében drámai mértékű átdolgozáson esett át.

A könyv elektronikus változata 2018. július 25-én jelent meg. Az új kiadvány A holdsarló fényeA teljes történet címet viseli.

A könyv erkölcsi értékekről, barátságról és bajtársiasságról, álmokról és víziókról, hitről és állhatatos kitartásról szól, egy rendkívül veszélyes, ugyanakkor izgalmas és kalandos utazás köré szövődve, melyet a távoli Erabon világán az Uralom Koronájaként ismert ősi, elveszettnek vélt, nagy hatalmú ereklye megszerzéséért tesznek a vállalkozók.

Mottó[2][szerkesztés]

A könyv mottója a hit, a tudás és a szeretet. A prológust megelőzi egy bevezető mondat:

Valahol messze, egy távoli világban, ahol a beavatottak tudják,

hogy a gondolataink valóságot teremtenek...”

A kijelentés azt sugallja, hogy állhatatos hit által céljaink megvalósíthatók. Az epilógust is követi egy kiemelt mondat:

Ebben a világban egyesek tudják,

hogy a helyes utat nem a büntetéstől való félelemből,

hanem szeretetből és igaz meggyőződésből kell járniuk,

ugyanakkor az igazak győzelméhez

nem feltétlenül szükséges a bűnösök kárhozata...”

Fülszöveg[szerkesztés]

Az Uralom Koronája egy ősi, egyedülálló varázserővel rendelkező elveszett ereklye. A civilizációtól távol, az elhagyatott Felejtés-sivataggal körülvett, misztikus Piramisföldön nyugszik titkos rejtekhelyén. A legendák szerint megszerzője Erabon világának urává válhat.

A tolvajfiú Antor, tanítványa Morghan, a varázslónő Kyranda, a szerencsevadász Monteris és az íjásznő Elvana kapják azt az életveszélyes kényszerfeladatot, hogy megszerezzék ezt a fenséges varázstárgyat a rettegett Birodalom császárának. A közös cél a viszontagságokkal teli utazás során elszánt és lelkes csapattá kovácsolja őket össze. Egy ármányos és velejéig romlott rosszakaró, valamint a fondorlatos alvilág jelenléte miatt azonban a folytonos kihívások mellett ellenségekből sincs hiány.

A konfliktusok során szerepet kap a hagyományos küzdelem, a különféle harcművészetek, a mágia szinte minden iskolája és formája, továbbá a pusztán beavatottak által használt titokzatos kozmikus erő. A megpróbáltatások folyamán előtérbe kerülnek birodalmak, népek, kultúrák, vallások, világi és titkos rendek, szokások és kivételes világcsodák; mindeközben változatos helyszíneken igaz barátságok és szenvedélyes szerelmek születnek. Az igazi meglepetéseket mégis az ismert világ peremvidékén túli, lakatlannak vélt vidék tartogatja. Vajon képes lesz-e a csapat megküzdeni minden nehézséggel?

A könyvben ötvöződik a páratlan részletességgel kidolgozott háttérvilág a rendkívül precíz összefonódású, egymásra utaló eseményekkel, és mindezt élethűen színes leírások, filmszerű jelenetek, valamint hangulatos párbeszédek tarkítják. Nem mindennapi terjedelmét, színvonalas tartalmát és kimagasló mélységét tekintve e mű egyike a valaha megírt legnagyobb eredeti alkotásoknak.

Cselekmény[3][szerkesztés]

A teljes történet cselekménye az alcímnek megfelelően egy teljes történetet dolgoz fel, a távoli Khatár-csillagrendszerben, Erabon világán, öt főhős és számos fontos szereplő köré szövődve. A könyv elolvasásával elvileg nem marad elvarratlan, kérdéses szál.

A cselekménynek alapvetően egyszerű a kiindulópontja: egy veszélyes helyzet, egy napsütötte őszi délutánon, az Amurai Királyság egyik kikötővárosában, Felomában. Bonyolult szövevényességét a fokozatosan megjelenő részelemek adják, így a különféle indokok és késztetések, melyek bizonyos személyeket tettekre buzdítanak; továbbá a sokrétű háttérvilág elemei, melyek folytonos befolyásukkal kihatnak az események alakulására, és amelyeket bizony nem mindig lehet kizárni. Felvetődik a kérdés, a szereplők miképp néznek szembe a sorozatos kihívásokkal, hogyan oldják meg a különféle szorult helyzeteket, és olykor miért nem adják egyszerűen fel? Nos, itt rejlik a könyvnek egy fontos üzenete: akiknek céljuk van, hisznek benne és kitartanak az elképzelésük mellett, azoknak végül esélyük adódik a sikerre. Természetesen semmi sem ilyen egyszerű, hiszen a vállalkozóknak olykor fogalmuk sincs arról, hogyan néznek majd szembe egy várt eseménnyel, ha pedig sikerül is komoly tervet kovácsolniuk, a dolgok nemegyszer teljesen másképp alakulnak, mint ahogy azt ők eleve megálmodták. Emellett a váratlan fordulatok sem teszik mindig könnyebbé útjukat, de tény, hogy nemegyszer épp ezek miatt dől el a javukra a mérleg nyelve.

Az elbeszélésre tagadhatatlanul kihatnak a kidolgozott helyszínek és részelemek, mert a különféle országokban, településeken vagy a vadon más és más részein másfajta élménnyel szembesül az olvasó. Szó esik egy-egy adott helység mindennapjairól; szinte látni lehet, hogyan élnek a polgárok, miképp mennek munkába vagy szórakozni, vagy éppenséggel mikor nyit a piac, a boltok vagy a bank; sőt esetenként már-már megtapinthatók a különféle áruk és iparcikkek. Találkozni lehet a törvény helyi képviselőivel, így mind a rendfenntartó katonák, mind az elöljáró tisztviselők és hivatalnokok részvétele a cselekményben nagyban növeli az élményt, akárcsak a gyakorta felbukkanó világi vagy vallási rendek képviselői is. Tudni lehet, amint egy hajó vitorlát bontva elhagyja a kikötőt, de megismerhető a szervezett utasszállítás fogalma is. Végül, de nem utolsósorban a küzdelmi elemek ismerete is hozzájárul a színvonal fokozásához.

Az átdolgozott könyvben a kézirat korábbi változataiban szereplő alkotóelemeknél sokkal több dolog kerül említésre. Jóval szélesebb skálájú például a növényvilág és a gasztronómia, így egy mediterrán városban érezni lehet a citrusok illatát, egy vendéglőben a siuerra ízét, egy hófödte vidéken pedig a hideg leheletét. Bár a felsoroltak elvileg pusztán a díszlet kellékeinek számítanak, passzívan mégis kihatnak a cselekményre, hiszen a szereplők általuk öntudatlanul is új és új tapasztalatokat szereznek.

Az érzelmi szálak képezik talán a szövevényesség egyik kulcselemét, hiszen léteznek tettek, amelyeket a szereplők nem hajtanának végre, hacsak a szívük nem akképpen diktálná. A történetben sok esetben láthatatlanul, mégis erőteljes hangsúlyt kap a románc és a vonzalom, de ugyanígy a harag és a bosszúvágy is; ezek mind befolyásolják egy személy döntéseit és a történések alakulását. A főhősök sem ismerik egymást eredetileg, legalábbis nem mindannyian. Ennek ellenére idegenként is fokozatosan olyan csapattá kovácsolódnak össze, amely összetartó, és amelynek tagjai nem pusztán a közös célért, hanem egymásért is megküzdenek. A barátság, a bajtársiasság, de ugyanígy a hatalomvágy vagy éppenséggel a zsarnokság mind az események változásának folytonos mozgatórugói.

Könyvkiadások[szerkesztés]

Megjelenés éve Kötet Megjegyzés
2007 A Birodalom árnyékában A borító Juhász Csilla rajza. A térkép Robert Locksmith munkája.
2018 A teljes történet A borító és a térképek Robert Locksmith, a Függelék ábrái Nagy Eszter rajzai.
2018 A Birodalom előárnyékában A borító és a térképek Robert Locksmith, a Függelék ábrái Nagy Eszter grafikái.
2018 A titokzatosság kapujában A borító és a térképek Robert Locksmith, a Függelék ábrái Nagy Eszter illusztrációi.
2018 A nagy titok A borító és a térképek Robert Locksmith, a Függelék ábrái Nagy Eszter munkái.

Jegyzetek[szerkesztés]

https://itunes.apple.com/us/book/a-holdsarl%C3%B3-f%C3%A9nye/id1411224639

https://books.google.hu/books/about/A_holdsarl%C3%B3_f%C3%A9nye.html?id=mOxjDwAAQBAJ

Források[szerkesztés]

Robert Locksmith: A holdsarló fénye – A teljes történet című könyv honlapja

http://hetnap.rs/cikk/A-holdsarlo-fenye-3889.html

https://euroastra.hu/egy-uj-vilag-szuletett/

https://www.youtube.com/watch?v=Dcl8Bo-Aw64

https://robertlocksmith.wordpress.com/2015/07/29/miert-irtam-meg-a-holdsarlo-fenyet/

https://player.vimeo.com/video/280277076

  1. Productions, Robert Locksmith, Locksmith: Robert Locksmith • A holdsarló fénye - A teljes történet (magyar nyelven). aholdsarlofenye.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 3.)
  2. Robert Locksmith • A holdsarló fénye - A teljes történet: Könyv (magyar nyelven). aholdsarlofenye.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 3.)
  3. Robert Locksmith • A holdsarló fénye - A teljes történet: Könyv (magyar nyelven). aholdsarlofenye.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 3.)

Kategória:Könyvek

Kategória:Fantasyregények Kategória:Fantasy