Szerkesztő:Kavics/Irányelvek/szerkérték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

copy one of one. :D

MUNKAANYAG - DOLGOZOM RAJTA

Célja: A szerkesztők munkájának mérése/értékelése.

Szerkesztők szerkesztési értékelése v0.01z[szerkesztés]

Egy szerkesztő munkáját alapvetően az általa végzett munka értékeli. A munka két összetevője a minőség és a mennyiség. A mennyiség mérése sem egyszerű, nem lehet csak a karakterek számával jellemezni. A minőség értékelése még nehezebb.

Az értékelés ezért több részből kell, hogy összeálljon. Ilyen részek: a szerkesztő saját maga által létrehozott szócikkek száma, az azokon végzett javítások és azok mélysége; a szerkesztő más által létrehozott szócikkeken végzett javításai és azok mélysége; létrehozott sablonok száma (elterjedt használatuk figyelembevételével); média feltöltések száma (csak a visszaigazoltan jogtiszta); egyéb tevékenységek (bot gazda / portál tulajdonos); közösségi munka (járőr, bürokrata, stb.); aktív szerkesztés; kiemelt szócikkek száma.

Szerkesztés értékelése[szerkesztés]

Egy szócikket a hossza, a rajta végzett javítások jellemzik. Külön kell választanunk, hogy egy szócikk úgymond "saját" vagyis a szerkesztő kezdte el, vagy "javított" vagyis a szerkesztő már egy elkezdett szócikket javított tovább. Figyelembe kell venni azt is, hogy a későbbiekben nem lett-e visszavonva a szerkesztés, illetve a botok által végzett szerkesztések az összes szerkesztésbe nem számítanak bele.

Hasonló módon külön kell választani az apró javításokat, a törléseket, átdolgozásokat, hiba sablonok számát.

Szócikk állandósága[szerkesztés]

A karakterek számának tényleges változását számoljuk és 0 és 1 közé eső értéket kell kapnunk. Minél kisebb ez az érték annál többször lett jelentősen átszerkesztve, törölve, módosítva a tartalom.

Szerkesztési arány[szerkesztés]

A szerkesztések értéke a szócikken végzett szerkesztésekből számítódik:

Saját szerkesztés[szerkesztés]

Javított szerkesztés[szerkesztés]

Szerkesztő értékelése[szerkesztés]

A szerkesztőt szerkesztései, kiemelt szócikkei, a közösségben végzet munkája, aktivitása alapján értékeljük. A szerkesztő a fenti képletek alapján 0 és 1 közötti pontokat kap minden egyes szócikk után amiben karakternövelő szerkesztést végzett, ezek összeadódva képezik a szerkesztési értéket.

A szerkesztő a saját kiemelt cikkei után (csak az új értékelési eljárás során szerzett csillag számít) kap +1,1 pontot.

A közösségi munka további bónusz pontokat jelent, amely egyszer kerül elszámolásra és a feladat ellátása idejére jár a részére. A közösségi munka sok esetben a tényleges szerkesztéstől veszi el az időt, így ezekkel a pontokkal ezt kompenzáljuk.

Feladatkör Pontszám
Megerősített szerkesztő 0
Járőr, Mentor 10
Bürokrata, Adminisztrátor 15

Szerkesztő aktivitását az eltelt napok és az aktív napok arányában számoljuk (az utolsó 365 nap figyelembevételével). Ez kiad egy arányszámot amit felszorzunk 100-zal. Így aki egész évben minden nap dolgozott kap +100 pontot.