Szerkesztő:Hunyadym/Térképek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Többen jelezték, hogy szeretnének segíteni térképek készítésében. Ehhez nyújt segítséget ez az oldal. Itt azt írom le, ahogyan én készítettem, természetesen más, ennél egyszerűbb módszerek is lehetnek. Ha van jó ötleted, írd meg a vitalapomra vagy ennek a lapnak a vitalapjára.

Amire szükséged lesz[szerkesztés]

Itt vannak felsorolva azok a programok/dolgok, amikre szükséged lesz:

Az elkészítés menete[szerkesztés]

  1. Nyisd meg a Google Earth programot. Először keresd meg a kiindulási pontot a térképen. Utána menj az Add/Path menüpontra. Itt írd be az útvonal nevét, majd még NE menj az OK gombra, hanem húzd le az ablakot, hogy ne nagyon takarja a térképet. Kattints a kiindulási pontra, majd szépen lassan végig az útvonalra. Ha végeztél, akkor menj az OK gombra.
  2. Bal oldalt megjelenik a létrehozott útvonal, erre menj rá jobb gombbal, majd kattints a Save Place As gombra. Itt fájltípusnak válaszd ki a .kml-t, majd mentsd el.
  3. Nyisd meg a fájlt a szövegszerkesztőben. Látni fogsz egy XML fájlt. Töröld ki az elejét a <coordinates> tag-ig bezárólag. Tedd ugyanezt a végével, a </coordinates> tag-től. (Ez elvileg a hosszú sor végén lesz.)
  4. Notepad2 esetén: Szerkesztés/Csere (Edit/Replace), a keresés menüpontban a keresendő a ",0 " (vessző, nulla, szóköz), a cserélendő pedig "\n" (visszafelé irányuló perjel (Alt Gr + Q), n betű). FONTOS: Jelöld be a Transform Backslashes négyzetet. Menj az Összes cseréje (Replace All) gombra. Elvileg most új sorba kerültek a koordináták, vesszővel vannak elválasztva.
  5. Word esetén: ki kell törölni a koordináták előtt és után álló részt. Szerkesztés/Csere, keresendő u.a. mint fent, cserélendő "^p" (kalap (Alt Gr + 3), p betű).
  6. Meg kell nyitni a programot (terkep.exe) (letölthető a http://hunyadym.tar.hu/ oldalról). Itt a jobb oldali mezőbe be kell másolni a koordinátákat. (Először a keleti hosszúság, tizedesponttal, vessző, majd az északi szélesség) Fontos, hogy legyen legalább akkora az ablak mérete, hogy a koordináták egy sorban legyenek (különben a program külön értelmezi)!
  7. Alap térkép betöltése. Az alap térképek benne vannak a rar fájlban (egyébként Magyarország, Budapest). Menj a Térkép betöltése gombra, válaszd ki a megfelelő fájlt!
  8. Szín beállítása. Budapestnél a pirosat (Red) használtam. Térképek szegélye fekete (Black), megyék/kerületek szürkék (#444444 ill. Gray). Természetesen ettől eltérhetsz, a "Custom..." hatására tetszőleges színt használhatsz.
  9. Vonalvastagság: Magyarország/Budapest határa 3, Kerületek/Megyék 2, Útvonalak:3. (pixelben mért vastagság)
  10. Pötty sugár: alapból 5. (pixel, igaziból féllel több, így biztosan kör lesz)
  11. Jelölőnégyzetek: Hova kell (út elejére/végére)
  12. Válaszd ki a listából a várost!
  13. Menj a Hozzáadás gombra!
  14. Menj a Térkép mentése gombra, ekkor a térkép el lesz mentve egy véletlen nevű fájlba a kimenet mappába, bmp kiterjesztéssel.
  15. Konvertáld át a képet png-be! (Irfan View érdemes, Paint-tel is próbálkozhatsz)
  16. Töltsd fel a Commons-ra! Licencnél kérlek, hogy {{cc-by-sa-3.0}} licencet adj meg! Köszi!
  17. Rakd be a képet a cikkbe! :-)
  18. Légy szíves, rakd be ennek a cikknek a vitalapjára is a képet!

Hozzászólás, megjegyzés, észrevétel[szerkesztés]

Ha valami hibát találsz a programban vagy a leírásban, ne habozz jelezni azt a vitalapon! Ha valami észrevételed van, azt is közölheted! Köszi szépen!


Hunyadym Vita 2008. október 22., 20:50 (CEST)