Szerkesztő:HarcosBoldi/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tigris Harckocsi[szerkesztés]

A Tigris Tank német gyártmányú, rendkívül erős páncélzata volt, nagyon nehéz és széles lánctalpakkal rendelkezett. A II. világháború legfélelmetesebb harckocsija volt. A Szövetségesek által haznált tankoknál, (T34, M4 Sherman) sokkal nagyobb robosztusabb volt, ezért félték es tartottak tőle. MIért pont a Tigris lett a Németek által hadrendbe állított tank?

Fejlesztése[szerkesztés]

1941 tavaszán kezdődött két céget bíztak meg a prototípusok gyártásával, a Porsche-t és a Henschel-t. 1942-re el is készűltek az első darabok. A Porsche elektromos motorral a Henschel pedig benzines motorral készült. A Porsche azonban sokszor lerobbant sok hibája volt, a Henschel viszont jól szerepelt a teszteken és végül Ő nyerte a versenyt, 1500db tankot rendeltek a cégtől. Érdekesség, hogy mivel a Henschel-nek nem volt tapasztalata a harckocsi gyártásban rendeltek 90db Porsche tankot is bármi esetre, ha a Henschel mégsem készülne el. 1942 tavaszától a Tigris tankoknak nem volt ellenfelük, egyetlen szövetséges tank sem tudta harcképtelenné tenni. Majd csak később fejeződik be az orosz T34 fejlesztése, mely fel tudta venni a versenyt a Tigrissel. (A T34 a II. Világháború egyik műszaki csodája volt) A Tigris megjárta többek között az Észak Afrikai, az olasz és a normandiai partraszállása után a nyugati frontot is. A tigris gyártását 1944-ben beszünteték.

Néhány érdekesség itthonról:[szerkesztés]

Magyarországon Cegléden találtak egy Tigris tankot, melyet felújítást követően a Hadtörténeti Múzeumban állítanak majd ki. Több esetben használtak Tigris tankokat filmforgatásokhoz, igaz ezeket T34-es tank átalakításával érték el.


Tigris paraméterei:[szerkesztés]

Személyzet: 5 fő Súly: 60 tonna Hossz: 8,45, Magasság: 2,86, Szélesség 3,73 Motor: Maybach Benzinmotor, 700LE Hatótávolság: 100km Sebesség: 38km/h Fegyverzete: 38mm löveg


Felhasznált Irodalom:[szerkesztés]

Roger Ford: A Tigris Harckocsi. A II. világháború híres harceszközei. Hajja Book Kiadó 2000