Szerkesztő:Csuja/allap2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Csuja/allap2
Csuja/allap2
Népesség
Teljes népességAz értéket a szócikknévtérbe mozgatás után adhatod meg.

A krátertó olyan , mely vulkánok kráterében vagy kalderájában alakul ki, a fogalmat tágabban értelmezve a meteroitok becsapódásakor létrejövő becsapódási kráterekben, illetve a robbantások után hátramaradó kráterekben létrejövő tavakat is krátertavaknak nevezzük. A vulkáni kísérőjelenségek közül a fumarolák fölött elhelyezkedő tavakat vulkáni tavaknak is nevezzük, melyek vize gyakran savas, vulkáni gázokkal telített (például az indonéziai Kawah Ijen krátertó vize kírívóan savas, 0,5 pH alatti). A szunnyadó vagy a mára már kialudt vulkánokon fekvő tavak vize általában rendhagyóan tiszta, köszönhetően a beáramló patakok és az ezek miatt felhalmozódó üledékek hiányának.

Tervbe vett: Déli-Orkney-szigetek; Vinson Massif+ az Antarktisz földrajza piros linkjei

A Prince Charles-hegységet (atlasz, 157) 3 vonulat alkotja (Athos-, Porthos- és Aramis-hegység). A hegység legmagasabb pontja a 3228 méteres Mount Menzies. Az előbbi három vonulat további, elszórtan elhelyezkedő csúcsokkal együtt egy mintegy 400 km hosszú félhold alakzatot alkot, mely a Mount Starlight szomszédságától egészen a Goodspeed-nunatakmezőig nyúlik el.

https://geonames.usgs.gov/apex/f?p=gnispq:5:::NO::P5_ANTAR_ID:12088

https://web.archive.org/web/20070722175600/http://www-new.aad.gov.au/default.asp?casid=4569

’’’Saipan’’’ (spanyolul: Saipán) az Egyesült Államok társult államának, az Északi-Mariana-szigeteknek legnagyobb szigete. 2017-es adatok (United States Census Bureau) alapján népessége 52263 fő.

A törvényhozás és egyben a végrehajtó hatalom székhelye az alig ezer fős lakosságú Capitol Hill refhttps://web.archive.org/web/20140112215853/http://www.saipantribune.com/newsstory.aspx?newsID=115509ref; az igazságszolgáltatás központja Susupe. Lévén, hogy a sziget egésze mindösszesen egy községet (angolul: municipality) alkot, a legtöbb kiadványban a terület székheylének egyszerűen Saipant jelölik meg.