Szerkesztő:Shakes/Görsí

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Sh nassau/Görsí szócikkből átirányítva)

A téli síeléshez leginkább közel álló nyári sport a skike, más néven sírollerezés, amit szokás rollersínek, görsínek, vagy kerekessínek is nevezni. Az évek során a síroller kifejezés honosodott meg leginkább. Maga az eszköz a síléc és a roller keveréke, a léc két végére gumírozott kerekeket szereltek, amelyeket a könnyebb kanyarodás érdekében oldalirányban is lehet dönteni.

Története[szerkesztés]

A sírollert kezdetben a profi sífutók számára fejlesztették ki azért, hogy a nyári hónapokban se maradjanak edzéslehetősé nélkül. A sírollerezés később annyira közkedveltté vált, hogy önálló verseny-szakággá fejlődött és 1986-ban önálló nemzetközi szövetség is alakult, amely később beolvadt a Nemzetközi Sí Szövetségbe. A folyamatos fejlődés eredményeként ma már nemzetközi versenyeket, világkupákat is rendeznek, amelyen a magyar versenyzők is részt vesznek, sőt 1996-ban Zánkán világjátékokat is rendeztek. Az első hivatalos síroller világbajnokságot 2000-ben Hollandiában rendezték és ma már rendszeres magyar bajnokságok is vannak nemcsak a profi versenyzőknek, hanem a legfiatalabbaknak is, ahol az utóbbi években a magyarok szép eredményeket értek el.

A skike fejlesztése[szerkesztés]

A skike a jelenlegi nevét a „skate” és a „bike” összetételből kapta. Azért a jelenlegit, mert egy osztrák sportember, Otto Eder 1997 óta foglalkozott a fejlesztésével és úgy változott a neve, ahogy az eszköz fejlődött. A célja egyszerűen az volt, hogy egész évben lehessen sífutni. A sífutók számára létezik egy eszköz, a görsí, ami a profi sportolók nyári edzésére tökéletes, de ez csak nagyon sima aszfalton használható. A skike ezzel szemben erőnléttől függően minden terepen használható, ami a nagyobb kerekeknek köszönhető. Ahol egy bicikli közlekedni tud, ott egy skike is. De ennél is fontosabb talán, a nagyon egyszerű, de rendkívül biztonságos fékszerkezete.


Jegyzetek[szerkesztés]

Görsí, skike

Források[szerkesztés]

[1] [2]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. http://www.skikeshop.hu/
  2. http://www.origo.hu/utazas/porho/sicuccok/20120319-sipotlo-sportagak-nyarra.html