Szerkesztő:Kreamar/Valorizáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A valorizáció általánosságban valamely összeg értékállandóságának biztosítását jelenti.

A társadalombiztosításban[szerkesztés]

„A családipótlék-eWkt&st illetően az évenkénti valorizáció hiánya jelenti a megszorítást, elsődlegesen az afrikai országokban, de megfigyelhető néhány európai országban is (Spanyolország, Írország, Luxemburg). A másik megnyilvánulási forma a részleges valorizáció (Franciaország, Dánia, Kanada). A nyugdíjkiadás emelkedésének mérséklése érdekében alkalmazott módszerek változatosak, hatásukra a nyugellátások valorizációja néhány tized, de legfeljebb 1—2 százalékponttal marad az árindex mögött. A módszerek: a valorizáció időpontjának késleltetése vagy két ütemben, időben elcsúsztatva történő megvalósítása; valorizáció nem az utolsó havi, hanem az utolsó négyhavi árak átlaga alapján számított indexnek megfelelően, illetve nem az utolsó, hanem az azt fél évvel megelőző tizenkét hónap inflációjának alapulvételével; az automatikus indexáció megszüntetése és az árindexnél mérsékeltebb kiegészítés; az évenként két alkalommal történő valorizáció megszüntetése és helyette évente egyszeri valorizáció bevezetése. [1]

A fizetőeszköz valorizációja[szerkesztés]

A magyar történelemben többször kiemelt kérdésként jelentkezett a fizetőeszköz valorizációja - az első világháború után a koronaé.

A polgári jogban[szerkesztés]

Pl. a haszonbérleti díj valorizációja (Bobvos Pál írása)[2]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Valóság, 1985 (28. évfolyam, 1-12. szám)1985-11-01 / 11. szám MAGYAR VILÁG Jurth Rudolf: Merre tart a magyar társadalombiztosítás?
  2. http://acta.bibl.u-szeged.hu/69044/1/lectiones_iuridicae_022_023-038.pdf