Szerkesztő:Kreamar/IFA 1318

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Linkoman/IFA 1318 szócikkből átirányítva)
IFA 1318
Az IFA 1318 prototípus
Az IFA 1318 prototípus
Gyártási adatok
GyártóVEB Automobilwerke Ludwigsfelde
Gyártás helyeLudwigsfelde
Gyártás éve1990
Kategóriatehergépkocsi
ElőzőIFA L60

Az IFA 1318 a VEB Automobilwerke Ludwigsfelde prototípusa volt 1990-ben.

Története[szerkesztés]

Az előzetes megállapodás (egyetértési megállapodás) alapján az Automobilwerke Ludwigsfelde 1990 tavaszán stratégiai partnerséget hirdetett a Daimler-Benz céggel. Ennek keretében új típusú járművet kellett kifejleszteni IFA 1318 néven. A vezetőfülkét a Daimler (Mercedes-Benz LK) látta el, a futómű, a motor és a sebességváltó IFA L60 továbbfejlesztett alkatrészei voltka, helyi beszállítóktól, mint pl. a VEB Motorenwerk Nordhausen vagy a VEB Getriebewerk Brandenburg.

A prototípust 1990. május 3-án mutatták be az IFA gyárban, a Mercedes akkori főnökének, Werner Niefernek a jelenlétében.

Röviddel később, 1990. július 18-án az IFA-Werke főigazgatója a ludwigsfeldei értekezleten bejelentette, hogy a megváltozott politikai helyzet miatt a Daimler már tartja magára nézve kötelezőnek a megállapodásokat.

Az NDK-termékek piaca időközben drámaian összeomlott. A Mercedesnél végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy nincs hosszú távon remény arra, hogy a racionalizálás révén költségtakarékos szinten tudják gyártani ezt a modellt. Ehelyett a Mercedes bejelentette a bevált Mercedes-Benz T 2 és a Mercedes-Benz LK gyártást a Ludwigsfelde számára. A Mercedes már rendelkezik az LK-val azóta 1983 összehasonlítható, sokoldalúbb és nagyon sikeres modell a kínálatban.

Összehasonlításra: a Mercedes-Benz LK

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]


[[Kategória:Tehergépkocsik]]