Szenuszert-anh (főpap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenuszertanh kanópusza

Szenuszert-anh ókori egyiptomi királyi szobrász és építész, Ptah memphiszi főpapja volt a XII. dinasztia idején, valószínűleg I. Szenuszert uralkodása alatt.

Masztabasírját 1933-ban fedezték fel I. Szenuszert piramisa közelében, Listben. A sír felépítménye elpusztult, mert a köveket eltávolították belőle. A sírt már az ókorban kifosztották, de az ásatás során előkerült pár lelet, például Szenuszert-anh mészkő ülőszobra, amely ma a Metropolitan Művészeti Múzeumban található (katalógusszám 33.1.2a–c).[1] A sírkamra falait a Piramisszövegekkel díszítették.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Senwosretankh
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenuszert-anh (főpap) témájú médiaállományokat.
  1. Seated Statue from the Tomb of Senwosretankh, the Chief Priest of Ptah and Overseer of Works, Middle Kingdom. The Metropolitan Museum of Art, i.e. The Met Museum . (Hozzáférés: 2018. március 22.)
  2. J.H. Breasted and N.C. Debevoise, The Oriental Institute Archaeological Report on the Near East, The American Journal of Semitic Languages and Literatures, Vol. 50, No. 3 (Apr., 1934), pp. 181-200

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senewosret-Ankh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.