Szakáll Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szakáll Gyula
Született1872. május 8.
Bana
Elhunyt1903. augusztus 3. (31 évesen)
Szászrégen
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
állatorvos,
főiskolai magántanár
SírhelyeFiumei Úti Sírkert
SablonWikidataSegítség

Szakáll Gyula (Bana, 1872. május 8.Szászrégen, 1903. augusztus 3.) magyar orvosdoktor, az állatorvosi főiskola magántanára.

Életrajz[szerkesztés]

A háziállatok összehasonlító bonctanát tanította, szerkesztette a bázeli anatómiai nomenklatúrát. 1891-től 1896-ig Nádaskay professzor mellett működött mint tanársegéd az anatómiai tanszéken, ő írta az első madáranatómia tankönyvet (Háziszárnyasok boncztana, 1897). 1903-ban egy boncolás során vérmérgezést kapott és abba halt bele. Temetése 1903. augusztus 6-án volt a Kerepesi úti temetőben; holttestét később exhumálták, végül szülőfalujában került nyughelyére. Jelenleg a tatai Környei úti temetőben álló családi sírboltban nyugszik.

Emlékezete[szerkesztés]

1983. december 14-én Banán avattak fel halálnak 80. évfordulójára készült emléktábláját Kardeván Andor tanszékvezető egyetemi tanár, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Szülőfalujában utca is viseli a nevét.

Munkái[szerkesztés]

  • Házi szárnyasok boncztana, 41 ábrával. Bpest, 1897.
  • Két rendellenesen fejlődött vese lóból. Uo. 1899.
  • Adatok a háziállatok könyhúsocskájának szerkezetéhez. Közlemény a stuttgarti állatorvosi főiskola boncztani intézetéből. Uo. 1899. (Különny. a Közlemények az összehasonlító élet- és kórtan köréből).
  • Az agyvelő verőerei a háziállatokban. Összehasonlító boncztani tanulmány. Magántanári értekezés. Uo. 1900. (Különny. a Közlemények az élet- és kórtan köréből).

Források[szerkesztés]