Pacsinko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pacsinko gépek Tokióban
Pacsinko-golyók

A pacsinko (パチンコ; Hepburn: pachinko?) egy Japánból származó játék, melyet egyszerű játéktermi gépekkel, de gyakrabban nyerőautomatákkal játszanak.

A játék[szerkesztés]

A pacsinko gép egy függőleges flipper játékhoz hasonlít, de nincsenek flipperkarok benne és sok kis méretű golyóval játsszák. A játékosok kilövik a golyókat a gépben, amely aztán visszaesik sok-sok szeg között. Ha a golyók egy bizonyos helyre eljutnak, oda bezáródhatnak és további eseményeket okozhatnak, melyek során még több golyó kerülhet játékba.[1] A játék célja elkapni minél több golyót, a golyók díjakra válthatók. A pacsinkó gépek eredetileg mechanikusak voltak, de napjainkban a modernizálódtak, hasonlóak a nyerőautomatákhoz.

Japánban igen elterjedtek a pacsinko szalonok, gyakran számos nyerőautomatával együtt üzemeltetik őket. Ezek a helyen a kaszinókhoz hasonlóan működnek. A modern pacsinko gépek nagyon egyediek, rajongóinak mindig folyamatos szórakozást biztosítanak.

A pénzért játszott pacsinko illegális Japánban. A megszerzett golyók nem közvetlenül válthatóak pénzre, hanem tokenekre vagy díjakra, majd a helyszíntől különálló helyen átválthatóak készpénzre. A japán kormány a pacsinko játékok éves bevételét 29 billió japán jenre (378 milliárd dollár) becsülik, ami bizonyítja eme játék népszerűségét.[2] Ez éves viszonylatban nagyjából négyszerese a világ legális kaszinói bevételének világszerte.[2]

Díjak[szerkesztés]

Nyertes játék esetén újabb golyókhoz jut a játékos, melyeket vagy felhasznál a további játékhoz, vagy jutalomra válthatja. Amikor egy játékos be akarja váltani nyereményét, a személyzet egyik tagját kell hívnia, amit a gépének tetején található gombbal tud megtenni. A személyzet tagja viszi a nyert golyókat egy automata számlálógéphez, hogy megszámolják azokat. Miután rögzítik, hogy hány golyót gyűjtött illetve hányas számú gépen játszott a játékos, majd erről egy bizonylatot vagy kártyát ad neki, amivel nyereményét kiválthatja. A nyeremények között mindig van egy jackpot "különleges díj" (egy kis műanyagba foglalt, ezüstözött vagy aranyozott csecsebecse), ami a szalonon kívül készpénzért is eladható.[3] A különleges díjak lehetnek olyan egyszerű dolgok is, mint egy toll vagy öngyújtó, vagy éppen elektromos eszköz, kerékpár, stb.

A japán törvények szerint készpénz nem fizethető ki közvetlenül a pacsinko golyókért, de általában a szalon közelében, néha ugyanazon épület egy másik sarkában található olyan helyiség, ahol a játékosok készpénzért eladhatják a különleges díjakat. A rendőrség ezt azért nézi el, mert a pacsinko szalonok névleg függetlenek a kifizetőhelyektől.[4] Egyes szalonok a közeli szupermarketben beváltható bizonylatokat adnak a golyókért. A jakuza gyakran folyt bele ezekbe az átváltási ügyletekbe, de az 1960-as évektől kezdődő jelentős rendőrségi erőfeszítéseknek köszönhetően az 1990-es évekre sikerült befolyásuknak gátat szabni.[3] Tokióban a különleges díjakat a Tokyo Union Circulation (TUC) készíti, amely kifejezetten erre a célra készíti a tárgyakat, majd vissza is váltja a helyi TUC üzletekben a játékosoktól.[5]

Függőség[szerkesztés]

Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy a kóros szerencsejáték-hajlam a japán felnőttek körében 9,04% volt a férfiaknál és 1,6% a nőknél, ami magasabb, mint az észak-amerikai 1,6%-os prevalencia, különösen a férfiaknál.[6] 1999-ben a játékosok 29%-a gondolta magát függőnek és kezelésre szorul. További 30% azt mondta, hogy túllépte a költségvetését, és pénzt vett fel a játékhoz.[7]

Előírások[szerkesztés]

Dohányzó[szerkesztés]

A pachinko szalonokban megengedett a dohányzás, bár Japánban viták folynak a nyilvános dohányzási tilalmak kiterjesztéséről.[8][9]

Források[szerkesztés]

  1. Reed, Daniel J.: How the Game Works. Dan's Pachinko Data Page. self-published, 2010. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  2. a b Pachinko parlors are coining it in”, The Standard, Hong Kong, 2005. augusztus 8.. [2012. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. október 1.) 
  3. a b Plotz, David: Japan Society, New York - Pachinko Nation. Japansociety.org, 2008. november 4. [2017. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  4. Kushner, David: The Secret Life of Pachinko. IEEE Spectrum, 2010. október 1. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  5. Archivált másolat. [2012. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  6. (2014. szeptember 1.) „Sy17-4 * Prevalence of Pathological Gambling in Japan: Results of National Surveys of the General Adult Population in 2008 and 2013”. Alcohol and Alcoholism 49 (suppl 1), i17. o. DOI:10.1093/alcalc/agu052.75. ISSN 0735-0414.  
  7. Wan, Junmin.. Consumer casualties : exploring the economics of habit, information, and uncertainty in Japan (2014. november 6.). ISBN 978-1-137-38724-0. OCLC 882185031 
  8. Master, Farah. „Taxing times for pachinko as Japan considers casino gamble”, 2014. május 12. (Hozzáférés: 2014. június 24.) 
  9. Shores, Trey: A dying breed: Japan's smokers are feeling the heat as the government slowly tackles tobacco. Metropolis, 2006. május 26. [2006. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. szeptember 12.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Pachinko
A Wikimédia Commons tartalmaz Pacsinko témájú médiaállományokat.