„Urzodezoxikólsav” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
PhHG (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „{{gyógyszeresdoboz |IUPACnév = 3α,7β-dihydroxy-5β-cholan-24-oic acid<br />OR<br />(''R'')-4-((3''R'',5''S'',7''S'',8''R'',9''S'',10''S'',13''R'',14''S'',17''R'')-3,…”
Címke: HTML-sortörés
(Nincs különbség)

A lap 2010. december 16., 22:04-kori változata

Urzodezoxikólsav
IUPAC-név
3α,7β-dihydroxy-5β-cholan-24-oic acid
OR
(R)-4-((3R,5S,7S,8R,9S,10S,13R,14S,17R)-3,7-dihydroxy-
10,13-dimethylhexadecahydro-
1H-cyclopenta[a]phenanthren-17-yl)pentanoic acid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 128-13-2
PubChem 31401
ATC kód A05AA02
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Moláris tömeg 392.56 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Alkalmazás orális,

Az urzodezoxikólsav kis mennyiségben jelen van a normál emberi epében.

Hatása

Az urzodezoxikólsav szájon át történő alkalmazása után az epe koleszterin- telítettsége csökken azáltal, hogy a koleszterin/epesav arány eltolódik, az epesavak túlsúlyba kerülnek. A koleszterin bélből történő felszívódása, illetve kiválasztódása az epébe csökkent. A koleszterin-epekövek fokozatosan feloldódnak a koleszterin diszperziójának és a folyadékkristályok kialakulásának serkentése következtében. A legújabb ismeretek szerint az urzodezoxikólsav hatása máj- és epebetegségekben a zsíroldékony detergensszerű toxikus epesavaknak a vízoldékony citoprotektív, nem toxikus urzodezoxikólsavval történő relatív helyettesítésén alapul, valamint azon, hogy fokozza a májsejtek kiválasztó tevékenységét, illetve immunszabályozó folyamatokban is részt vesz.

Jegyzetek

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ursodeoxycholic acid című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.