„Látótávolság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: fr:Visibilité
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
25. sor: 25. sor:
[[Kategória:Meteorológia]]
[[Kategória:Meteorológia]]


[[en:Visibility]] [[de:Sichtweite]] [[fi:Näkyvyys]] [[fr:Visibilité]] [[zh:可见度]]
[[en:Visibility]] [[de:Sichtweite]] [[fi:Näkyvyys]] [[fr:Visibilité]] [[ru:Видимость атмосферная]] [[uk:Видимість]] [[zh:可见度]]

A lap 2006. július 21., 20:21-kori változata

Látótávolság alatt azt a távolságot értjük, amelyről a különféle tereptárgyak még felismerhetőek. Rendkívül fontos tényező a repülésben, mivel többek között ez befolyásolja, hogy a le- illetve a felszállás megkezdhető-e.

Kialakulása

A látótávolság tiszta időben (balra) és a köd hatására, lecsökkenve (jobbra).

A légköri látási viszonyok két okból lehetnek rosszak:

  • gyengül a fény
  • nagy a szórt fény aránya.

A sarkvidéken illetve magas hegycsúcsokon nagyon tiszta időben, akkár 70-100 km-re is megnőhet a látótávolság. Ez az ideális állapot ritkán fordul elő, mivel olyan anyagok lebegnek a levegőben, amelyek a molekuláknál nagyságrendekkel nagyobbak. Ezek az aeroszolok, a felhő és csapadékelemek (vízcseppek, jégkristályok, szennyeződések)

Csökkentő hatások

Azt hogy egy adott objektum látható-e vagy sem 3 dologtól függ:

  • az emberi szem felbontó képességétől
  • az objektum tulajdonságaitól (szín, alak, méret stb.)
  • a levegő aeroszol tartalmától.

Ha a levegőben döntően „nedves” aeroszolok, kis vízcseppecskék lebegnek ezt párásságnak (illetve ködnek) nevezzük. Ha a látótávolság 1 és 5 km közötti, akkor párásságnak, ha a 1 km alatti azt ködnek nevezzük. 100 méter alatti látótávolság már erős ködnek számít. A köd legtöbbször addig marad meg, amíg lassú felmelegedés nem következik be. Előfordulhat, hogy a köd lassan felemelkedik és Stratus lesz belőle, de lehet, hogy feltámad a szél, és az oszlatja fel. Erős szélben nem kel ködre számítani.

A csapadék okozta látótávolság csökkenés a csapadék intenzitásától és jellegétől függ. Gyenge és mérsékelt esőben a látótávolság 3-5 km közötti, de erős csapadékban a látótávolság akár pár 100 m-re is lecsökkenhet. Havazás esetén a látótávolság csak néhány száz méter. Ebben az esetben nemcsak a vízszintes, hanem a függőleges látás is jelentősen korlátozott.

Szerepe a repülésben

Ha a látótávolság 1500 méter alá csökken, akkor meg kell adni a futópálya menti látótávolságot is. (RVR-Runway Visual Range). Az RVR az a távolság, amelyről még felismerhetőek a futópálya jelzései, illetve láthatóak a pályafények mindig 3 helyről közölnek adatokat (küszöb, futópálya közepe, futópálya vége). Látótávolságnál adatokat méterben illetve függőleges látás esetén lábban adják meg.