„Flogisztonelmélet” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a „Tudománytörténet” kategória hozzáadva (a HotCatet használva)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''flogiszton''' nevű anyag, mellyel a [[17. század]]ban az égés folyamatát próbálták magyarázni a [[kémia]] fejlődésének egyik mérföldköve. A szó eredete a görög „égő” szóból ered (ami rokon a latin ''flamma, láng'' szóval).
A '''flogiszton''' nevű anyag, mellyel a [[17. század]]ban az égés folyamatát próbálták magyarázni, a [[kémia]] fejlődésének egyik mérföldköve. A szó eredete a görög „égő” szóból ered (ami rokon a latin ''flamma, láng'' szóval).


A [[Georg Ernst Stahl]] (1659-1734) által kidolgozott elmélet szerint minden éghető anyagban ''flogiszton'' található, ami az égést okozza. Az anyagok égésekor azokból eltávozik a flogiszton, és minél többet tartalmaznak ebből, annál hevesebben égnek. Azt az tényt, hogy az égéskor az anyagok tömege növekszik, egyesek azzal magyarázták, hogy a flogiszton tömege negatív, azt a [[gravitáció]] „taszítja”.
A [[Georg Ernst Stahl]] (1659–1734) által kidolgozott elmélet szerint minden éghető anyagban ''flogiszton'' található, ami az égést okozza. Az anyagok égésekor azokból eltávozik a flogiszton, és minél többet tartalmaznak ebből, annál hevesebben égnek. Azt az tényt, hogy az égéskor az anyagok tömege növekszik, egyesek azzal magyarázták, hogy a flogiszton tömege negatív, azt a [[gravitáció]] „taszítja”.


Az elmélet alapját Joachim Johann Becher (1635-1682) dolgozta ki, mely szerint az égés során „zsíros föld” (terra pinguis) távozik, és ezt az elméletet fejlesztette tovább Stahl, melyet [[1731]]-ben publikált az „Experimenta” című munkájában.
Az elmélet alapját Joachim Johann Becher (1635–1682) dolgozta ki, mely szerint az égés során „zsíros föld” (terra pinguis) távozik, és ezt az elméletet fejlesztette tovább Stahl, melyet [[1731]]-ben publikált az „Experimenta” című munkájában.


Az elmélet jelentősége volt, hogy szakított a misztifikáló és [[alkímia|alkímista]] felfogással, és a folyamatot megpróbálta tudományos alapokra helyezni, és így lehetővé tette az elmélet pontosítását, vagy akár – mint ez esetben is történt – cáfolatát. Munkája nemzetközi elismerést ért el, számos országban ismert és elismert lett az elmélet, köztük Magyarországon is, mint például [[Winterl Jakab]] (1732-1809), a [[nagyszombat]]i egyetem kémiaprofesszora esetében.
Az elmélet jelentősége volt, hogy szakított a misztifikáló és [[alkímia|alkímista]] felfogással, és a folyamatot megpróbálta tudományos alapokra helyezni, így lehetővé tette az elmélet pontosítását, vagy akár – mint ez esetben is történt – cáfolatát. Munkája nemzetközi elismerést ért el, számos országban ismert és elismert lett az elmélet, köztük Magyarországon is, mint például [[Winterl Jakab]] (1732–1809), a [[nagyszombat]]i egyetem kémiaprofesszora esetében.


A flogiszton elméletet végül [[Antoine Lavoisier|Antoine Laurent Lavoisier]] (1734-1794) buktatta meg, aki más vegyészek munkáin – Cavendish, Scheele, Priestley – alapuló elméletével bizonyította az [[oxigén]] égési folyamatban való részvételét.
A flogiszton elméletet végül [[Antoine Lavoisier|Antoine Laurent Lavoisier]] (1734–1794) buktatta meg, aki más vegyészek munkáin – Cavendish, Scheele, Priestley – alapuló elméletével bizonyította az [[oxigén]] égési folyamatban való részvételét.


[[Kategória:Kémia]]
[[Kategória:Kémia]]

A lap 2009. március 19., 20:57-kori változata

A flogiszton nevű anyag, mellyel a 17. században az égés folyamatát próbálták magyarázni, a kémia fejlődésének egyik mérföldköve. A szó eredete a görög „égő” szóból ered (ami rokon a latin flamma, láng szóval).

A Georg Ernst Stahl (1659–1734) által kidolgozott elmélet szerint minden éghető anyagban flogiszton található, ami az égést okozza. Az anyagok égésekor azokból eltávozik a flogiszton, és minél többet tartalmaznak ebből, annál hevesebben égnek. Azt az tényt, hogy az égéskor az anyagok tömege növekszik, egyesek azzal magyarázták, hogy a flogiszton tömege negatív, azt a gravitáció „taszítja”.

Az elmélet alapját Joachim Johann Becher (1635–1682) dolgozta ki, mely szerint az égés során „zsíros föld” (terra pinguis) távozik, és ezt az elméletet fejlesztette tovább Stahl, melyet 1731-ben publikált az „Experimenta” című munkájában.

Az elmélet jelentősége volt, hogy szakított a misztifikáló és alkímista felfogással, és a folyamatot megpróbálta tudományos alapokra helyezni, így lehetővé tette az elmélet pontosítását, vagy akár – mint ez esetben is történt – cáfolatát. Munkája nemzetközi elismerést ért el, számos országban ismert és elismert lett az elmélet, köztük Magyarországon is, mint például Winterl Jakab (1732–1809), a nagyszombati egyetem kémiaprofesszora esetében.

A flogiszton elméletet végül Antoine Laurent Lavoisier (1734–1794) buktatta meg, aki más vegyészek munkáin – Cavendish, Scheele, Priestley – alapuló elméletével bizonyította az oxigén égési folyamatban való részvételét.