„Higany-szulfid” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Bevezető
aNincs szerkesztési összefoglaló
26. sor: 26. sor:
}}
}}


A '''higany-szulfid''' (vagy pontosabban '''higany(II)-szulfid) a [[higany]] [[kén]]nel alkotott vegyülete, [[szulfid]]ja. Két módosulata létezik. A fekete módosulat fekete színű, nagy [[sűrűség]]ű, íztelen por. Vízben és híg [[sav]]akban gyakorlatilag oldhatatlan, emiatt nem [[méreg|mérgező]] (ellentétben a higanyvegyületek nagy részével). A vörös módosulat (vörös higany(II)-szulfid) a fekete módosulatból képződik [[oxigén]]mentes térben hevítve. A vegyület vízben gyakorlatilag oldhatatlan, savakban is alig oldódik, a [[királyvíz]] feloldja.
A '''higany-szulfid''' (vagy pontosabban '''higany(II)-szulfid''') a [[higany]] [[kén]]nel alkotott vegyülete, [[szulfid]]ja. Két módosulata létezik. A fekete módosulat fekete színű, nagy [[sűrűség]]ű, íztelen por. Vízben és híg [[sav]]akban gyakorlatilag oldhatatlan, emiatt nem [[méreg|mérgező]] (ellentétben a higanyvegyületek nagy részével). A vörös módosulat (vörös higany(II)-szulfid) a fekete módosulatból képződik [[oxigén]]mentes térben hevítve. A vegyület vízben gyakorlatilag oldhatatlan, savakban is alig oldódik, a [[királyvíz]] feloldja.

A lap 2008. július 31., 11:29-kori változata

Higany-szulfid
Más nevek higany(II)-szulfid, merkuri-szulfid, cinnóber, cinnabarit
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1344-48-5
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet HgS
Moláris tömeg 232,65 g mol−1
Megjelenés Vörös kristályok
Sűrűség 8,18 g cm−3 [1]
Olvadáspont 386 °C [1]
Forráspont 584 °C [1]
Oldhatóság (vízben) Gyakorlatilag oldhatatlan.
Oldhatóság (más oldószerek) oldhatatlan
Veszélyek
Főbb veszélyek Nincsenek veszélyességi szimbólumok
R mondatok nincs R-mondat [1]
S mondatok nincs S-mondat [1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A higany-szulfid (vagy pontosabban higany(II)-szulfid) a higany kénnel alkotott vegyülete, szulfidja. Két módosulata létezik. A fekete módosulat fekete színű, nagy sűrűségű, íztelen por. Vízben és híg savakban gyakorlatilag oldhatatlan, emiatt nem mérgező (ellentétben a higanyvegyületek nagy részével). A vörös módosulat (vörös higany(II)-szulfid) a fekete módosulatból képződik oxigénmentes térben hevítve. A vegyület vízben gyakorlatilag oldhatatlan, savakban is alig oldódik, a királyvíz feloldja.

  1. a b c d e A higany-szulfid jellemzői (német)