„ISSN” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RefID (vitalap | szerkesztései)
A meghatározás kiegészítése.
RefID (vitalap | szerkesztései)
Meghatározás kiegészítése.
1. sor: 1. sor:
Az '''ISSN''' '''(International Standard Serial Number)''' az [[időszaki kiadvány]]ok nemzetközi azonosítója. Az időszaki kiadványok (periodikumok) lehetnek folyóiratok, sorozatok, évkönyvek. (Sorozatnak minősül az időszaki kiadvány akkor, ha mindig önálló, monografikus művek jelennek meg az egyes részegységekben, e műveket különböző szerzők írják, különböző címeik vannak, és megjelenésük időtartama előre nem meghatározott.)
Az '''ISSN''' '''(International Standard Serial Number)''' az [[időszaki kiadvány]]ok nemzetközi azonosítója. Az időszaki kiadványok (periodikumok) lehetnek hírlapok, folyóiratok, sorozatok, évkönyvek, időről időre megjelenő kiadványok, például címtárak, konferenciaanyagok stb. A befejezettség szándéka nélkül indulnak és megjelenésük időtartamát előre nem határozzák meg. Megjelenhetnek nyomtatott formában, elektronikus hordozón (például DVD-n) vagy távoli eléréssel a világhálón. (Sorozatnak minősül az időszaki kiadvány akkor, ha mindig önálló, monografikus művek jelennek meg az egyes részegységekben, e műveket különböző szerzők írják, különböző címeik vannak.)


== ISSN igénylése ==
== ISSN igénylése ==

A lap 2020. március 14., 08:08-kori változata

Az ISSN (International Standard Serial Number) az időszaki kiadványok nemzetközi azonosítója. Az időszaki kiadványok (periodikumok) lehetnek hírlapok, folyóiratok, sorozatok, évkönyvek, időről időre megjelenő kiadványok, például címtárak, konferenciaanyagok stb. A befejezettség szándéka nélkül indulnak és megjelenésük időtartamát előre nem határozzák meg. Megjelenhetnek nyomtatott formában, elektronikus hordozón (például DVD-n) vagy távoli eléréssel a világhálón. (Sorozatnak minősül az időszaki kiadvány akkor, ha mindig önálló, monografikus művek jelennek meg az egyes részegységekben, e műveket különböző szerzők írják, különböző címeik vannak.)

ISSN igénylése

Az ISSN igényléséhez az alábbi dokumentumok benyújtására van szükség:

  1. Másolat az induló időszaki kiadvány első számának/kötetének nyomdakészre szerkesztett
    • borítójáról.
    • előzéklapjáról,
    • belső címoldaláról,
    • kolofonoldaláról.
  2. További kötelező adatok:
    • az időszaki kiadvány első számának/kötetének megjelenési időpontja,
    • különböző szerzőktől lesznek-e kötetek a sorozatban?
    • hosszú távra tervezett nyitott sorozat-e vagy előre meghatározott véges kötetszámú?
    • előbbi cím/jogelőd (Előzmény esetén annak címe és ha volt, ISSN-je.
    • kiadó (cég/magánszemély) neve és címe, esetleg egyéb elérhetősége (levelezési cím, telefon, honlap),
    • kapcsolattartó személy neve és telefonszáma, esetleg e-mail címe.

Ha nem áll rendelkezésre megfelelő információ a tervezett kiadványról, vagy a nyilvántartásba vételi szempontokat követve előre kevéssé tisztázható kérdések merülnek fel, akkor az ISSN-t csak a kiadvány megjelenését követően, a beérkezett kötelespéldányok alapján állapítja meg az Országos Széchényi Könyvtár.

Lásd még