„Turisztikai Desztinációs Menedzsment” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pikipedia (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Pikipedia (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
16. sor: 16. sor:


Természetesen a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal e tevékenységben, ám ők Magyarország külpiaci brandjéért felelősök. A Magyar Turizmus Zrt. egyaránt tevékenykedik a marketing területén.
Természetesen a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal e tevékenységben, ám ők Magyarország külpiaci brandjéért felelősök. A Magyar Turizmus Zrt. egyaránt tevékenykedik a marketing területén.
A céghez tartoznak franchise–szerződéssel a [[Tourinform]] irodák, azon információs központok, ahol az érkezőt ellátják minden hasznos tudnivalóval.<ref>http://turizmus.mheger.hu/downloads/tdm-egervaros-kepzesi-anyag-201203-tourist.pdf</ref>
A céghez tartoznak franchise–szerződéssel a [[Tourinform irodák]], azon információs központok, ahol az érkezőt ellátják minden hasznos tudnivalóval.<ref>http://turizmus.mheger.hu/downloads/tdm-egervaros-kepzesi-anyag-201203-tourist.pdf</ref>


== Jogi formái ==
== Jogi formái ==


A TDM-szervezetek működési modellje, az alulról felfelé építkezés egyidejűleg két szervezetet, egy nyitott és a részvételben érdekelt tagokból, önkormányzatokból, vállalkozókból, magánszemélyekből szerveződő [[egyesület]], és egy professzionális végrehajtó munkaszervezet ([[gazdasági társaság]], pl. [[nonprofit]] kft. vagy [[Tourinform-iroda]] létrehozását, alapítását és működtetését igényli.
A TDM-szervezetek működési modellje, az alulról felfelé építkezés egyidejűleg két szervezetet, egy nyitott és a részvételben érdekelt tagokból, önkormányzatokból, vállalkozókból, magánszemélyekből szerveződő [[egyesület]], és egy professzionális végrehajtó munkaszervezet ([[gazdasági társaság]], pl. [[nonprofit]] kft. vagy [[Tourinform iroda]] létrehozását, alapítását és működtetését igényli.


== Története ==
== Története ==

A lap 2019. február 13., 13:10-kori változata

A Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) felülről ösztönzött, de alulról szerveződő, professzionális turizmusirányítási rendszer. Különböző szintjei (helyi, térségi, regionális) más- más szerepet hivatottak betölteni a turizmusban.[1]

Fogalma

Olyan szervezetre utal, amely egy adott turisztikai célterület komplett menedzselését végzi. Egy olyan egyesületről van szó, ami összefogja a térség idegenforgalmi vállalkozóit, civil egyesületeit, az önkormányzatot ésa jelentős turisztikai attrakciókat. A TDM-ek lényege, hogy átveszik a várostól mindazt, ami annak turisztikai fejlesztését, arculatát érinti. Valamennyi szakember együtt találja ki, melyek a megfelelő színek például egy logóra.

Szintjei

A TDM-eknek három szintjük van.

A helyi szervezetek azért dolgoznak, hogy az érkezővendég minél komfortosabb környezetet találjon. Ebben benne van az információ-szolgáltatás, a kitáblázás, a márkaépítés, az arculati elemek, a kiadványok, a minőségbiztosítás, a rendezvények összehangolása vagy a törzsvendég-programok.

A térségi TDM a helyiek által végzett munkát fogja össze, koordinálja, illetve a magyar és a környező piacra viszi a „terméket”, a régiós pedig elsősorban a fontos háttérkutatásokat végzi.

Háttérszervezetként mindig ott van támasznak, segítőnek az országos szövetség.[2]

Természetesen a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal e tevékenységben, ám ők Magyarország külpiaci brandjéért felelősök. A Magyar Turizmus Zrt. egyaránt tevékenykedik a marketing területén. A céghez tartoznak franchise–szerződéssel a Tourinform irodák, azon információs központok, ahol az érkezőt ellátják minden hasznos tudnivalóval.[3]

Jogi formái

A TDM-szervezetek működési modellje, az alulról felfelé építkezés egyidejűleg két szervezetet, egy nyitott és a részvételben érdekelt tagokból, önkormányzatokból, vállalkozókból, magánszemélyekből szerveződő egyesület, és egy professzionális végrehajtó munkaszervezet (gazdasági társaság, pl. nonprofit kft. vagy Tourinform iroda létrehozását, alapítását és működtetését igényli.

Története

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (vagy II. Nemzeti Fejlesztési Terv) Regionális Operatív Programjai lehetőséget adnak a desztinációs menedzsment szervezeti rendszer kialakítására és azok tevékenységének támogatására. Ennek működési modelljét az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága megbízásából, többek között a Heller Farkas Főiskola (mai Budapesti Metropolitan Egyetem) által 2008-ban kiadott TDM MŰKÖDÉSI KÉZIKÖNYV[4] című kiadvány alapján oktatták a leendő turisztikai szakembereknek.

Jegyzetek