„Narancsbóbitás kakadu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A narancsbóbitás kakadu a madarak (aves) osztályának a papagájalakúak (psittaciformes) ezen belül a kakadufélék (cacatuidae) családjába tartozó faj. Nem fen…”
Címkék: formázatlan Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
(Nincs különbség)

A lap 2018. június 26., 10:28-kori változata

A narancsbóbitás kakadu a madarak (aves) osztályának a papagájalakúak (psittaciformes) ezen belül a kakadufélék (cacatuidae) családjába tartozó faj. Nem fenyegetett.

Előfordulása

Észak- Dél- és délkelet -Ausztráliában,Tasmániában valamint a partjaik előtti szigeteken valamelyikén honos valamint Pápua-Új Guineában honos.

Megjelenése

E kakadu testhossza 45-51 centiméter, testtömege a hímeknek 800-900 gramm míg a tojóknak 810-910 gramm. Tolazata fehér bóbitája narcssárga.

Életmódja

Nappal aktív; párban vagy nagyobb csapatokban él. Ilyenkor több száz egyedekből is állhat egy csapat. Általában vízközelben marad.

Szaporodása:

A költési idő változó Új Giuneában februárban és márciusban Ausztráliában a költés augusztus és január közé esik. Az eukaliptuszfák odvába rakja fészkét. Évente egyszer költ 2, ritkán három tojást tojik a tojó és ezeken mindkét szülő kotlik. A költés 30 napig tart. A fiatal madarak 60-70 nap után röpülnek ki.

Mint házikedvenc

A narancsbóbitás kakaduk a csenségükről ismertek,viszont erős személyiségük van és szeretnek játszani és a gazdájukkal lenni. Kíváncsi és szerető madár lévén mindig melletted akar majd lenni, amilyen gyakran csak lehet így őket azoknak w gazdiknak ajánljuk, akiknek sok szabadidelyük van amit a madárdal tölthetnek.

Forrás:http://www.haziallat.hu/madar/diszmadarak/nepszeru-kakadufajtak/3578/