„Szerkesztő:Stredic Hu/próbalap” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Rotlink (vitalap | szerkesztései)
a replace archive.today -> archive.is (domain archive.today blocked by onlinenic)
 
21. sor: 21. sor:
== Történet ==
== Történet ==


A segélyhívószám bevezetéséről az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa döntött 1991-ben <ref>[http://archive.today/jTBw 91/396/EEC: Council Decision of 29 July 1991 on the introduction of a single European emergency call number]</ref>. Azóta a 112 működéséhez szükséges teljes jogszabályi hátteret kialakították.
A segélyhívószám bevezetéséről az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa döntött 1991-ben <ref>[http://archive.is/jTBw 91/396/EEC: Council Decision of 29 July 1991 on the introduction of a single European emergency call number]</ref>. Azóta a 112 működéséhez szükséges teljes jogszabályi hátteret kialakították.


== A 112 európai szimbólum ==
== A 112 európai szimbólum ==

A lap jelenlegi, 2016. február 14., 16:13-kori változata

112 Segélyhívószám[szerkesztés]

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen. A helyi készenléti szervek (mentők, tűzoltók, rendőrség) hívása esetén nem kell semmilyen előhívószámot tárcsáznia. A 112-nek, mint bármelyik másik készenléti vonalnak, indokolatlan hívása szabálysértésnek minősül.

Országok[szerkesztés]

A 112 hívható mind a 28 EU tagállamban és a világ sok más országában például Izlandon, Norvégiában, Svájcban és Ukrajnában, de még az Egyesült Államokban vagy Kanadában is automatikusan átirányítják a hívást a készenléti szervekhez amennyiben valaki a 112-t hívja. Latin-Amerika néhány országában, például Costa Ricában is használatos 112. Ezen kívül a csendes-óceáni térségben is használják a 112-t például Vanuatun és Új-Zélandon. Néhány EU országban a 112 mellett más nemzeti segélyhívószámok is működnek. Sok országban a 112-es számhoz tartozó központok több nyelven is tudnak segélyhívást fogadni.

A 112 használata mobiltelefonról[szerkesztés]

A sürgősségi hívások elsőbbséget élveznek a mobiltelefon hálózatokban, így a rendszer túlterheltsége esetén az első felszabaduló vonalat vehetik igénybe. Ha nincs térerő a SIM kártyához tartozó hálózatban és a kijelzőn a „Csak segélyhívás” felírat jelenik meg akkor a segélyhívás automatikusan átirányítódik egy másik szolgáltató hálózatára. A 112 akkor is hívható, ha a feltöltőkártyánkon nincs már pénz. Az EU-ban bizonyos telefonoknál nem szükséges feloldani a billentyűzárat vagy beütni a PIN kódot a 112 hívásához. A fals hívások elkerülése érdekében, néhány országban (például Belgiumban, Olaszországban, Romániában, Svájcban, Nagy-Britanniában, Cipruson és Németországban segélyhívás nem indítható érvényes SIM kártya nélkül.

A 112 Európai napja és a szolgáltatás ismertsége[szerkesztés]

Azért, hogy a szolgáltatás bekerüljön a köztudatba, 2009 februárjában az Európai Bizottság, Parlament és Tanács kijelölték február 11-ét a 112-es európai segélyhívó napjának. Ezen a napon Unió-szerte népszerűsítő és kapcsolatépítő programok szolgálják az egységes európai segélyhívószám használatának elterjesztését. 2008-ban az EU lakosságának mindössze 8%-a ismerte ezt a szolgáltatást[1]. 2013-ban viszont már az EU polgárok 27%-a tudott róla. Ez az arány Magyarországon 32% volt[2].

Történet[szerkesztés]

A segélyhívószám bevezetéséről az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa döntött 1991-ben [3]. Azóta a 112 működéséhez szükséges teljes jogszabályi hátteret kialakították.

A 112 európai szimbólum[szerkesztés]

A közös európai hívószámnak számtalan integráló funkciója van. A 112 összehozza a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat azáltal, hogy ezen az egységes módon érhetők el. A közös hívószám összekapcsolja az EU készenléti szerveit és a 112 szimbolizálja a segítségnyújtás európai kultúráját. Növekvő ismertségével a 112 az Európai Uniónak is az egyik jelképe.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Flash Eurobarometer Nr. 228, The European Emergency Number 112 - Summary, February 2008
  2. Flash Eurobarometer Nr. 368, The European Emergency Number 112 - Summary, February 2013
  3. 91/396/EEC: Council Decision of 29 July 1991 on the introduction of a single European emergency call number