„Tennó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
tennó
 
Prinzdani (vitalap | szerkesztései)
hivatkozásjavítás
1. sor: 1. sor:
Tennó japán ’az ég ura’, mikádó, japán ’tiszteletreméltó kapu’. A japán császár kínai mintát tükröző címe. Az ókimi (nagykirály) elnevezést váltotta fel a [[7. század]]ban. A tenno politikai hatalma a [[Heinan-korban]] ([[794]]-[[1185]]) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a sintoizmus főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a Meidzsi-restauráció ([[1867]]) helyezte vissza. [[Hirohito]] császár [[1946]] januárjában nyilvánosan lemondott a tennok isteni méltóságáról. A modern alkotmány ([[1947]]. [[május 3]].) szerint a tenno japán állam és a nemzeti egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.
[TENNO/ MIKADO]
Tennó japán ’az ég ura’, mikádó, japán ’tiszteletreméltó kapu’. A japán császár kínai mintát tükröző címe. Az ókimi (nagykirály) elnevezést váltotta fel a 7. században. A ~ politikai hatalma a Heinan-korban (794-1185) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a sintoizmus főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a Meidzsi-restauráció (1867) helyezte vissza. Hirohito császár 1946 januárjában nyilvánosan lemondott a ~k isteni méltóságáról. A modern alkotmány (1947. május 3.) szerint a ~ japán állam és a nemzeti egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.

A lap 2007. március 8., 01:23-kori változata

Tennó japán ’az ég ura’, mikádó, japán ’tiszteletreméltó kapu’. A japán császár kínai mintát tükröző címe. Az ókimi (nagykirály) elnevezést váltotta fel a 7. században. A tenno politikai hatalma a Heinan-korban (794-1185) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a sintoizmus főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a Meidzsi-restauráció (1867) helyezte vissza. Hirohito császár 1946 januárjában nyilvánosan lemondott a tennok isteni méltóságáról. A modern alkotmány (1947. május 3.) szerint a tenno japán állam és a nemzeti egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.