„Sablon:Vitrin/5” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Frissítés
Frissítés
1. sor: 1. sor:
====[[Fredericksburgi csata (1862)]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2013. 01. 20.)====
====[[Rise Against]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2013. 01. 20.)====


[[Fájl:Tim McIlrath, Rise Against Sziget 2011 (2).JPG|150px|jobbra|Tim McIlrath a 2011-es Sziget fesztiválon]]
[[Fájl:Battle of Fredericksburg, Dec 13, 1862.png|bélyegkép|250px|Festmény a fredericksburgi csatáról]]
A '''Rise Against''' egy amerikai [[Punk|punk rock]] együttes [[Chicago|Chicagóból]], [[Illinois]] államból. Az 1999-ben alakult együttes jelenlegi tagjai [[Tim McIlrath]] (ének, ritmusgiár), [[Zach Blair]] (szólógitár, vokál), [[Joe Principe]] (basszusgitár, vokál) és [[Brandon Barnes]] (dob).
Az [[amerikai polgárháború]] '''fredericksburgi csatáját''' 1862. december 11–15. között vívták [[Fredericksburg (Virginia)|Fredericksburg]] mellett, ahol [[Robert E. Lee]] tábornagy [[Észak-Virginiai Hadsereg]]e és [[Ambrose E. Burnside]] [[Rendfokozat#Tábornokok|vezérőrnagy]] [[Potomac-hadsereg]]e csapott össze. Az uniós hadsereg december 13-i támadása vérbe fúlt a város mögötti dombokon beásott konföderációs állások előtt, s ezzel a polgárháború egyik legegyértelműbb vereségét volt kénytelen elkönyvelni, amelyben veszteségei több mint kétszeresen felülmúlták az ellenfélét.


Az együttes az első öt évét a független Fat Wreck Chords kiadónál töltötte, ahol kiadták első két stúdióalbumukat ''The Unraveling'' (2001) és ''Revolutions Per Minute'' (2003) címmel. Mindkét album elfogadható sikereket hozott, így 2003-ban a Geffen (UMG) kiadóhoz kerültek.
Burnside elképzelése szerint november közepén átkelt volna a [[Rappahannock (folyó)|Rappahannock folyón]] Fredericksburgnél, és sietve bevette volna az [[Amerikai Konföderációs Államok]] fővárosát, [[Richmond (Virginia)|Richmondot]], mielőtt Lee hadserege megállíthatta volna. Bürokratikus huzavona miatt Burnside nem kapta meg az ehhez szükséges pontonokat időben, így Lee elzárhatta az átkelőhelyeket. Amikor december 11–12-én az uniós hadsereg végre felépítette a hídját, és ellenséges tűz alatt átkelt a hídon, utcai harcok bontakoztak ki a város területén. Az uniós csapatok felkészültek, hogy a várostól délre kiépített állásokat, valamint a várostól nyugatra fekvő, Marye's Heights névre hallgató megerősített magaslatot megtámadják.


A Geffennél a ''Siren Song of the Counter Culture'' albummal debütáltak, ez az album közelebb hozta őket a [[mainstream]] sikerekhez. Negyedik stúdióalbumuk, a ''The Sufferer & the Witness'' 10. helyet ért el a [[Billboard 200]]-as listáján, és többségében pozitív kritikákat kapott. Az ötödik stúdióalbumukat, az ''Appeal to Reason''t 2008. október 7-én adták ki, ez a Billboard 200-as listáján a harmadik helyen végzett. Mind a három Geffennél kiadott album platinalemez lett [[Kanada|Kanadában]], és aranylemez az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban. Legutóbbi albumuk 2011. március 15-én jelent meg ''Endgame'' címmel, ez a lemez érte el a legnagyobb sikert a Billboard 200-as listáján, ahol második lett. Az együttes aktívan támogat és képvisel különféle szervezeteket, ilyen például az [[Amnesty International]], amely az emberi jogok elismertetéséért küzd, vagy az [[„Lesz ez jobb is!” projekt|It Gets Better Project]]. Emellett progresszívan támogatják az állatok jogaiért küzdő szervezetet, a [[PETA]]-t, és mindannyian vegetáriánusok.
December 13-án [[William B. Franklin]] vezérőrnagy „nagy hadosztálya” áttörte a [[Stonewall Jackson|„Kőfal” Jackson]] [[Rendfokozat|altábornagy]] dél felé eső állásainak első vonalát, ám végül visszaverték. Burnside utasította [[Edwin V. Sumner]] és [[Joseph Hooker]] vezérőrnagyok nagy hadosztályait, hogy szemtől szembe rohamozzák meg [[James Longstreet]] altábornagy Marye's Heights-i állásait, de ezeket a próbálkozásokat mind visszaverték, s súlyos veszteségeket szenvedtek. December 15-én Burnside visszavonta hadseregét, miáltal az Unió újabb hadjárata fúlt kudarcba a keleti hadszíntéren.


<div align="right">''([[Fredericksburgi csata (1862)|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
<div align="right">''([[Rise Against|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>

A lap 2013. február 7., 11:19-kori változata

Rise Against (A kiemelt státuszt megkapta: 2013. 01. 20.)

Tim McIlrath a 2011-es Sziget fesztiválon
Tim McIlrath a 2011-es Sziget fesztiválon

A Rise Against egy amerikai punk rock együttes Chicagóból, Illinois államból. Az 1999-ben alakult együttes jelenlegi tagjai Tim McIlrath (ének, ritmusgiár), Zach Blair (szólógitár, vokál), Joe Principe (basszusgitár, vokál) és Brandon Barnes (dob).

Az együttes az első öt évét a független Fat Wreck Chords kiadónál töltötte, ahol kiadták első két stúdióalbumukat The Unraveling (2001) és Revolutions Per Minute (2003) címmel. Mindkét album elfogadható sikereket hozott, így 2003-ban a Geffen (UMG) kiadóhoz kerültek.

A Geffennél a Siren Song of the Counter Culture albummal debütáltak, ez az album közelebb hozta őket a mainstream sikerekhez. Negyedik stúdióalbumuk, a The Sufferer & the Witness 10. helyet ért el a Billboard 200-as listáján, és többségében pozitív kritikákat kapott. Az ötödik stúdióalbumukat, az Appeal to Reasont 2008. október 7-én adták ki, ez a Billboard 200-as listáján a harmadik helyen végzett. Mind a három Geffennél kiadott album platinalemez lett Kanadában, és aranylemez az Amerikai Egyesült Államokban. Legutóbbi albumuk 2011. március 15-én jelent meg Endgame címmel, ez a lemez érte el a legnagyobb sikert a Billboard 200-as listáján, ahol második lett. Az együttes aktívan támogat és képvisel különféle szervezeteket, ilyen például az Amnesty International, amely az emberi jogok elismertetéséért küzd, vagy az It Gets Better Project. Emellett progresszívan támogatják az állatok jogaiért küzdő szervezetet, a PETA-t, és mindannyian vegetáriánusok.