„Eszperantó Park (Bécs)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Gnagyrobi (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
<!--
<!--
-->
-->
Az '''Eszperantó Park (Bécs)''' [[Ausztria]] fővárosának belvárosi I. kerületében található a Friedrich utca és a Karl tér között egy un. járdaszigeten. Ebben a kis parkban van egy mészkő talapzaton Lazar Markovics [[Zamenhof]] /eszperantóul: [[Lazaro Ludoviko Zamenhof]]/ az [[eszperantó]] nyelv elindítójának bronz mellszobra .
Az '''Eszperantó Park (Bécs)''' [[Ausztria]] fővárosának belvárosi I. kerületében található a Friedrich utca és a Karl tér között egy ún. járdaszigeten. Ebben a kis parkban van egy mészkő talapzaton Lazar Markovics [[Zamenhof]] /eszperantóul: [[Lazaro Ludoviko Zamenhof]]/ az [[eszperantó]] nyelv elindítójának bronz mellszobra .


==Története==
==Története==

A lap 2012. január 29., 11:29-kori változata

Fájl:Esperanto-parko en Vieno.jpg
Az Eszperantó Park Bécsben.
Zamenhof büsztje Bécsben.

Az Eszperantó Park (Bécs) Ausztria fővárosának belvárosi I. kerületében található a Friedrich utca és a Karl tér között egy ún. járdaszigeten. Ebben a kis parkban van egy mészkő talapzaton Lazar Markovics Zamenhof /eszperantóul: Lazaro Ludoviko Zamenhof/ az eszperantó nyelv elindítójának bronz mellszobra .

Története

Bécs Város Önkormányzata 1992-ben úgy határozott, hogy felújítja a Borso parkot, ahol 1958-ban felállították L.L. Zamenhof bronz mellszobrát. [1] Az új park a Hermann GMEINER [Gmajner] nevét kapta, aki az ausztriai S.O.S gyermekfalut alapította.

Az Eszperantó Park ünnepélyes átadására 1992 július 25-én, a Bécsben megrendezett 77. Eszperantó Világkongresszus alkalmából került sor. Az ünnepség alatt a német "muzsikus-duo" Margarete ZINK [Cink] és Thomas KLEEMANN szórakoztatta a ceremónia mint egy száz résztvevőjét.

Az Ausztriai Eszperantó Szövetség /AEF/ részéről Hans Michael MAITZEN [Mihxael Majcen], a Nemzetközi Eszperantó Szövetség /UEA/ nevében pedig prof-ro John WELLS mondott beszédet. A Bécsben működő Eszperantó Múzeum nevében Herbert MAYER [Majer] szónokolt, idézvén az eszperantó nyelv elindítójának szavait.

Emil VOKAL, ausztriai eszperantó veterán Hugo STEINER [Sxtajner] költeményét szavalta el Zamenhof-ról.

Jakob FINA kertépítő 2006-ban befüvesítette a területet, de később virágok kerültek a gyepszőnyeg helyére, mert nehéz volt gondozni a területet. Padok nincsenek a parkban, mert nehezen megközelíthető.

A bécsi Eszperantó Park szerepel az ausztriai Zamenhof/eszperantó emlékek /eszperantóul: Zamenhof/Esperanto Objektoj - ZEOj/ listáján.

Érdekesség

Az Eszperantó Parkban található Bécs város szennyvíz rendszerének egyik lejárata /képek az eszperantó fordításban/. Itt forgatták a "The Third Man" c. angol filmet, melynek kapcsán a film szereplője Orson WELLES ill. maga a szennyvízrendszer is világhírűvé vált! A film sok részlete itt játszódott.

Jegyzetek

  1. Nincs információ arra vonatkozóan, hogy ki vagy kik állíttatták oda!

Forrás

Eszperantó Wikipédia

További információk

Kapcsolódó szócikkek