„Delirium tremens” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: simple:Delirium tremens
A lap tartalmának cseréje erre: Idült alkoholistáknál fellépő, állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó elmebántalom
1. sor: 1. sor:
Idült alkoholistáknál fellépő, állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó elmebántalom
''Ez egy orvosi szócikk. A sörmárkát keresd a [[Delirium Tremens (sör)]] címen.''

A '''delirium tremens''' idült alkoholistáknál fellépő, állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó elmebántalom.

== Rövid leírás ==
A delírium tremens súlyos '''alkoholmegvonásos tünetegyüttes''', mely mindenképpen kórházi kezelést (gyakran intenzív ellátást) igénylő életveszélyes állapot. A hosszú idejű és nagy mértékű alkoholfogyasztás abbahagyása vagy jelentős csökkentése után alakul ki az alkoholbetegek kb. 15%-ában. Lefolyása során különböző pszichés-, vegetatív idegrendszeri izgalmi- és testi tünetek alakulnak ki, ezért az életfunkciók észlelése, folyamatos felügyelete szükséges.

== Okok ==
Az alkoholmegvonásos delírium kialakulásának hátterében álló okok még nem teljesen tisztázottak.

Számos idegrendszeri biokémiai változást figyeltek meg alkoholelvonás és delírium során, és ezek az észlelt tünetekkel összefüggésbe hozhatóak.

A megvonás során észlelt tünetek nagy részének alapja a fokozott központi idegrendszeri ingerlékenység, melynek kialakulásában kutatások az agyi GABA- ([[gamma-aminovajsav]]) és a [[glutaminsav|glutamát]]-rendszer szerepét hangsúlyozzák. A fent említett neurotranszmitterek és receptor rendszerek közül a GABA-erg idegsejtek a központi idegrendszer fő gátló rendszerét képviselik, míg a glutamát a központi idegrendszer fő izgató anyaga. E két rendszer egyensúlyának felborulása, aktivitásának eltérései állhatnak a megvonáskor gyakran észlelt görcsaktivitás növekedésének hátterében, míg a katekolaminoknak nevezett biokémiai anyagok rendszerének ([[noradrenalin]], [[dopamin]]) zavara okozhatja az olyan tüneteket mint például nyugtalanság, zavartság, hallucinációk, a vegetatív idegrendszer labilitása.

A fent leírt receptorokra hatnak még az altatók illetve nyugtatók ezért azok elvonása is hasonló tüneteket okoz.

A delírium tremens kialakulásában szereplő további tényező lehet a szervezet folyadék- és elektrolit háztartásának (pl. [[kálium]]-, [[magnézium]]-, [[kalcium]]-[[ion]]ok szerepe), valamint az agyi vérátáramlás és folyadéktartalom változásai, melyeket az utóbbi időben képalkotó vizsgálatokkal kutatnak.

== Tünetek és diagnózis ==
A megvonási tünetek rendszerint 12-48 órával az alkoholfogyasztás abbahagyása vagy jelentős csökkentése után kezdődnek, a delíriumokra jellemző tünetcsoport többnyire 3-8 nappal az ivás abbahagyását követően lép fel.

Először leggyakrabban szorongás, durva hullámú végtagremegés jelentkezik, mely a későbbiekben a fejre és a törzsre is átterjedhet, emellett erőteljes izzadás kezdődik. Egyes esetekben megvonásos görcsroham (alkalmi [[epilepsziás roham]]) is jelentkezhet. Növekvő zavartság, teljes tájékozatlanság, majd a gondolkodás teljes széttöredezettsége, alvászavar, jelentős nyugtalanság is megfigyelhető, gyakoriak az illúziók, [[hallucináció]]k, melyek leggyakrabban látási érzékcsalódások (pl. gyakran kígyó, bogár, pók, stb.), s nem ritkán rettegést váltanak ki. A [[vegetatív idegrendszer]] labilitása, izgalmi tünetei is társulnak az alkoholmegvonásos delírium tünettanához (még kifejezettebb izzadás, szapora szívverés, magas vérnyomásértékek, láz), ami a delírium súlyosbodásával párhuzamosan fokozódik.

A diagnózis a jellegzetes klinikai tünetek és laboratóriumi vizsgálatok alapján állapítható meg. A laboratóriumi leletek a [[máj]]-, [[hasnyálmirigy]] működési zavarát, ion- és folyadékháztartás egyensúlyának eltolódásait, és egyéb anyagcserezavarokat is mutathatnak. Társuló betegségek vagy szövődmények a delírium tremens klinikai tüneteit és lezajlását módosíthatják. Az esetleges szövődmények felismerését a képalkotó eljárások (röntgen, [[CT]], [[MRI]]) mellett a laboratóriumi vizsgálatok is segítik.

== Kezelés ==
A delírium tremens mindenképpen kórházi kezelést (gyakran intenzív ellátást) igénylő életveszélyes állapot.

Fontos a vitális funkciók (szív, keringés) ellenőrzése, szükség esetén támogatása, folyadék-ion háztartás egyensúlyának fenntartása, folyadékveszteség pótlása, az anyagcserezavarok rendezése. Az alkoholizmus következtében kialakuló [[vitaminhiány]] pótlására nagy dózisú vitamin (elsősorban [[vitamin#B-komplex|B-vitamin]]) adás szükséges.

A fokozott központi idegrendszeri ingerlékenység csökkentésére ma főként a [[benzodiazepinek|benzodiazepin]] készítményeket alkalmazzák. Alkoholmegvonási alkalmi, esetleg halmozódó epilepsziás rosszullétek jelentkezése esetén antiepileptikumokat (pl. karbamazepint) is használnak. Érzékcsalódások, nagyfokú nyugtalanság jelentkezése esetén antipszichotikus gyógyszereket is alkalmaznak a tünetek enyhítésére. Gyulladásos szövődmény (pl. [[tüdőgyulladás]]) jelentkezése esetén [[antibiotikum]]ok adása is szükségessé válhat.

== Gyógyulási esélyek ==
A delíriumokra jellemző tünetcsoport többnyire 3-8 nappal az ivás abbahagyását követően lép fel és általában 2-4 napig, szövődményes esetben tovább is tarthat. Régebben a halálozási arány 15-20%-ot is elért a szövődmények miatt (pl. keringési elégtelenség, tüdőgyulladás, vese- ill. a májműködési elégtelenség), a korai diagnózis és kezelés fejlődése következtében ez a szám ma már csak néhány százalék. A delírium tremens lezajlását követően néhány esetben átmeneti szellemi hanyatlás vagy [[Korszakov-szindróma]] alakulhat ki. Ezen kívül [[alvászavar]], szorongás, [[depresszió]], ingerlékenység, érzelmi labilitás jelentkezhet hosszú időn keresztül (akár 3-12 hónapon át), néhány esetben ezek a tünetek krónikussá is válhatnak.

== Kezelése ==
A gyógyszeres kezelése tüneti és szupportív. Általában a beteget benzodiazepinekkel ([[diazepám]] (Valium), [[lorazepám]] (Ativan) vagy [[oxazepám]] (Serax)) szedálják, extrém esetekben antipszichotikumokat ([[haloperidol]]) adnak neki, amíg a tünetek enyhülnek. A környezeti hatások ellenőrzése sokat segíthet. A beteget világos, nyugodt helyen kezelik, hogy minimalizálják a vizuális hallucinációkat.

== Források ==
<references />
* [http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Delirium_tremens?id=145 Házipatika.com – delirium tremens]
* [http://www.emedicine.com/med/topic524.htm E-Medicine]

* Szerző: Dr. Hegedüs Éva, Lektor: Dr. Eisler Olga<!-- jo lenne tudni, melyik konyvhoz tartozik -->
* Kaplan & Sadock's: Synopsis of psychiatry
* Tringer L.: A pszichiátria tankönyve
* Fodor M.: Addiktológia és drogkönyv
* Funk S.: Új lehetőségek az alkoholizmus kezelésében
* [http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Delirium_tremens?id=145 Házipatika.com]

[[Kategória:Mentális zavarok]]

[[en:Delirium tremens]]
[[cs:Delirium tremens]]
[[da:Delirium tremens]]
[[de:Delirium tremens]]
[[es:Delírium trémens]]
[[et:Delirium tremens]]
[[eu:Delirium tremens]]
[[fi:Delirium tremens]]
[[fr:Delirium tremens]]
[[hi:डेलेरियम त्रेमेंस]]
[[hr:Delirium tremens]]
[[it:Delirium tremens]]
[[la:Delirium tremens]]
[[nl:Delirium tremens (ontwenningsverschijnsel)]]
[[nn:Delirium tremens]]
[[pl:Majaczenie alkoholowe]]
[[pt:Delirium tremens]]
[[ro:Delir]]
[[ru:Алкогольный делирий]]
[[simple:Delirium tremens]]
[[sl:Alkoholni delirij]]
[[sr:Делиријум тременс]]
[[sv:Delirium tremens]]
[[tr:Deliriyum tremens]]
[[uk:Біла гарячка]]

A lap 2011. szeptember 5., 01:00-kori változata

Idült alkoholistáknál fellépő, állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó elmebántalom