1991-es jégkorong-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1991-es jégkorong-világbajnokság az 55. világbajnokság volt, amelyet a Nemzetközi Jégkorongszövetség szervezett. A vb-ken a csapatok három szinten vettek részt. A világbajnokságok végeredményei alapján alakult ki az 1992-es jégkorong-világbajnokság csoportjainak mezőnye.

A világbajnokság egyben selejtező is volt az 1992. évi téli olimpiai játékokra. A világbajnokság A csoportját 1991 után 12 csapatosra bővítették, ezért a feljutások, kiesések egyediek voltak.

A csoport[szerkesztés]

1–8. helyezettek

Az A csoportból egyik csapat sem esett ki a 12 csapatosra történő bővítés miatt. Mindegyik csapat részt vehetett az 1992-es téli olimpiai jégkorongtornán.

B csoport[szerkesztés]

9–16. helyezettek

A B csoportból az első négy csapat feljutott az A csoportba. Az első három helyezett részt vehetett az 1992-es téli olimpiai jégkorongtornán. A negyedik helyezett olimpiai selejtezőt játszott a C csoport első helyezettjével.

C csoport[szerkesztés]

17–25. helyezettek

A C csoportból az első négy csapat feljutott a B csoportba. Az első helyezett olimpiai selejtezőt játszott a B csoport negyedik helyezettjével. 1991-ben nem volt D csoportos vb, ezért a következő évben mindegyik csapat a C csoportban szerepelt (1992-ben C1 csoport néven).

Források[szerkesztés]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap