„Fogolydilemma” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
274 bájt hozzáadva ,  11 évvel ezelőtt
→‎Általánosított forma: pontosítások, egyértelműbb fogalmazás néhány helyen
(kiegészítés az angol cikk alapján: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Prisoner%27s_dilemma&oldid=428395178#Generalized_form)
(→‎Általánosított forma: pontosítások, egyértelműbb fogalmazás néhány helyen)
 
== Általánosított forma ==
Kiemelhetjük a játék vázát, ha kivesszük a fogházas kerettörténetből. A játék általánosított formáját gyakran alkalmazzák a [[kísérleti közgazdaságtudományközgazdaságtan]]ban. A következő szabályokkal megadhatjuk a játék egyik szokásos megfogalmazását.
:Adott két játékos és egy bankár. A játékosoknak két-két kártyája van, az egyik felirata "Kooperáció", a másiké "Defektálás" (ez a játék szokásos terminológiája)<!-- találtam olyat is, hogy "együttműködés" és "versengés", de itt a cikk elején a defektálást használták már. Itt a másik terminológira a forrás: http://phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/koltaimiklos.d.pdf 135. oldal -->. Mindkét játékos az egyik kártyáját lefordítva a bankár elé teszi. Mivel a kártyákat lefordítva teszik le, a játékosok nem tudjákismerhetik előremeg megismernielőre a másik választását<!-- a követező tagmondatot kihagytam, mert nem értem: (although revealing one's move does not affect the dominance analysis[1]) user:FBöbe -->. A kör végén a bankár felfordítja mindkét kártyát és a kártyáknak megfelelően fizet a játékosoknak.
Tekintsünk két játékost, az egyik legyen "piros", a másik "kék": ha a piros játékos defektál és a kék kooperál, a piros 5 pontot kap<!-- gets the Temptation to Defect payoff of 5 points-->, míg a kék játékos 0 pontot kap<!--receives the Sucker's payoff of 0 points-->. Ha mindketten kooperálnak, akkor a 3-3 pontját kapjnakkapnak<!-- they get the Reward for Mutual Cooperation payoff -->, ha mindketten defektálnak, akkor 1-1 ponthoz jutnak<!-- they get the Punishment for Mutual Defection payoff of 1 point -->. A kifizetéseket a lenti táblázat mutatja.
 
{| class="wikitable"
|}
 
Ezek a táblázatok acsak problémapéldák, illusztrálásaaz végettáltalános vannakforma itt. Aa következő formában általánosíthatók:
 
{| class="wikitable"
<math>T > R > P > S</math>
 
Ez a feltétel biztosítja, hogy a játék egyensúlyi kimenete <!-- állapota? equilibrium outcome volt angolul --> a defekció, ugyanakkor a kooperáció a Pareto-hatékony helyzet. A fenti feltétel mellett, ha a játékot ismételtentöbbször játsszamegismétli a két játékos, a következő feltételnek is fenn kell állnia:
<math>2 R > T + S</math>
 
Ez utóbbi kikötés nélkül a teljes kooperáció nem Pareto-hatékony, mivel a játékosok együttesen többet nyernek, ha<!-- felváltva kooperálnak és defektálnak<!--> ha minden egyes körben az egyik kooperál, a másik defektál-->.
 
Ezeket a szabályokat egy kognitív tudományokkal foglalkozó tudós, [[Douglas Hofstadter]] mutatta ki, és ő adta meg a játék egy tipikus formájának kanonikus leírását<!-- form the formal canonical description of a typical game of prisoner's dilemma.-->

Navigációs menü