„Paganini-etűdök” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:


== A mű születése ==
== A mű születése ==
A fiatal, húsz éves Liszt 1831. március 31-én hallotta először játszani [[Párizs]]ban Niccolò Paganinit, „az ördög hegedűsét”, és azonnal elbűvölte káprázatos hangszertudása. Később ezt írta róla: ''„„Micsoda ember, micsoda hegedű, micsoda művész!”'' – írta. Elhatározta, hogy saját zongorajátékát is hasonló szintre fejleszti, addig nem látott-hallott módon kitágítja a zongora és a zongorázás lehetőségeit.


== A zene ==
== A zene ==

A lap 2011. május 8., 11:50-kori változata

A Paganini-etűdök (francia címe: Grandes études de Paganini) Liszt Ferenc hat darabból álló zongoraciklusa, amely Niccolò Paganini ihletésére, az ő caprice-ainak feldolgozásaként születtek. Liszt 1838-ban és 1851-ben foglalkozott a művekkel, kottája 1851-ben jelent meg nyomtatásban. Műjegyzékszáma: S.141.

A mű születése

A fiatal, húsz éves Liszt 1831. március 31-én hallotta először játszani Párizsban Niccolò Paganinit, „az ördög hegedűsét”, és azonnal elbűvölte káprázatos hangszertudása. Később ezt írta róla: „„Micsoda ember, micsoda hegedű, micsoda művész!” – írta. Elhatározta, hogy saját zongorajátékát is hasonló szintre fejleszti, addig nem látott-hallott módon kitágítja a zongora és a zongorázás lehetőségeit.

A zene

Források

Külső hivatkozások