„Lamináris áramlás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(Még maradt)
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{csonk}}
[[Image:Humphrey Bogart by Karsh (Library and Archives Canada).jpg|200px|thumb|left|Cigarettafüst lamináris és turbulens áramlása]]
 
A '''lamináris''' kifejezést a folyadékok és gázok mechanikája használja, az áramló közeg belső mozgásának leírására. [[Latin]] eredetű szó, jelentése: réteges.
 
== Áramlás jellemzői ==
 
Az áramló közegeket jellemzi a közeg sebessége, és az adttadott keresztmetszeten időegység alatt átáramló mennyiség. Ideális esetben, ha nem számolunk a közeg belső surlódásávalsúrlódásával és a környezettel létrejött kölcsönhatással (pl. súrlódás a csőfallal), akkor az áramlást homogénnek tekintjük, feltételezzük, hogy a folyadék vagy gáz minden részecskéje azonos sebességgel mozog. Ez a valóságban nem így van, a csőfalnál a részecskék sebessége végtelenül kicsinek tekinthető a súrlódási viszonyok miatt, az áramlás belsejében pedig az áramló közeg jellemzőitől, az áramlási sebességtől, az áramlási keresztmetszet méretétől és alakjától függ.
 
 
 
Laminárisnak nevezzük az áramlást, ha a közeg rétegesen áramlik, mintha végtelen számú koncentrikus cső mozogna, tehát a részecskék mozgási iránya az áramlással párhuzamos, annak az áramlás irányára merőleges összetevője nincs, de a különböző rétegek sebessége az áramlás határához mért távolságtól függően különböző.
Ellentéte a [[Turbulensturbulens áramlás]].
 
[[en:Laminar flow]]
[[bs:Laminarni tok]]
[[cs:Laminární proudění]]
[[de:Laminare Strömung]]
[[es:Flujo laminar]]
[[fr:Écoulement laminaire]]
[[ko:층류]]
[[hr:Laminarno strujanje]]
[[it:Regime laminare]]
[[ms:Lamina]]
[[nl:Laminaire stroming]]
[[ja:層流]]
[[pl:Przepływ laminarny]]
[[pt:Fluxo laminar]]
[[ru:Ламинарное течение]]
[[sl:Laminarni tok]]
[[sv:Laminär]]
[[uk:Ламінарна течія]]
[[zh:层流]]
89 988

szerkesztés

Navigációs menü