„Lentikuláris galaxis” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
WikiDreamer Bot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: bs:Lećasta galaksija
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
]]
]]


A '''lentikuláris galaxisok''' [[galaxis]]ok, melyek szerkezetüket tekintve átmenetet képeznek a [[spirálgalaxis]]ok és az [[elliptikus galaxis]]ok között. Korongjukban nincsenek [[spirálkar]]ok, magjuk szokatlanul nagy méretű. Általában kevesebb csillagközi anyagot tartalmaznak, mint a spirálgalaxisok, csillagtartalmuk az elliptikus galaxisokhoz áll közelebb, napjainkban már nem zajlik bennük [[csillagkeletkezés]].
A '''lentikuláris galaxis''' (vagy '''lencsegalaxis''') [[galaxis]], mely szerkezetét tekintve átmenetet képez a [[spirálgalaxis]]ok és az [[elliptikus galaxis]]ok között. Korongjában nincsenek [[spirálkar]]ok, magja szokatlanul nagy méretű. Általában kevesebb csillagközi anyagot tartalmazn, mint a spirálgalaxisok, csillagtartalma az elliptikus galaxisokhoz áll közelebb, napjainkban már nem zajlik benne [[csillagkeletkezés]].


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2008. június 16., 21:24-kori változata

Az NGC 5866 éléről látszó lentikuláris galaxis. Közepén vastag porsáv húzódik végig. [1]

A lentikuláris galaxis (vagy lencsegalaxis) galaxis, mely szerkezetét tekintve átmenetet képez a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között. Korongjában nincsenek spirálkarok, magja szokatlanul nagy méretű. Általában kevesebb csillagközi anyagot tartalmazn, mint a spirálgalaxisok, csillagtartalma az elliptikus galaxisokhoz áll közelebb, napjainkban már nem zajlik benne csillagkeletkezés.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Lentikuláris galaxis témájú médiaállományokat.

Lábjegyzetek

  1. Kettészelt galaxis Szerző: Székely Péter