„Codex Theodosianus” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
A '''Codex Theodosianus''' az [[I. Constantinus]]tól [[II. Theodosius]] [[Római Birodalom|római]] császár uralkodásáig kiadott [[császári rendeleteket]] foglalta össze, gyűjtötte egy kódexbe. A [[római jog]] egyik jelentős forrásműve.
'''Codex Theodosianus''', [[II. Theodosius]] [[Római Birodalom|római]] császár ([[408]] - [[450]]) egy tizenhat tagú bizottsággal gyűjtette össze a császári törvényeket [[I. Constantinus]] korától kezdve, amely kódex [[435]]-[[438]] közt jött létre, és [[439]]. [[január 1]].-én törvényerőre emelkedett. Maga a Codex tizenhat könyvből áll, az egyes könyveken belül a konstitúciók kronológiai sorrendben követik egymást. A törvénykönyv nagyban hatott az [[529]]-ben kiadott [[Codex Iustiniani]]-ra.
 
== A kódex létrejötte==
II. Theodosius kelet-római és [[III. Valentinianus]] nyugat-római császárok [[429]]-ben kiadtak egy közös rendeletet, mely alapján megindult a császári rendeletek összegyűjtése, kodifikálása. A kódex [[435]]-[[438]] közt jött létre, [[438]]-ban hirdették ki és [[439]]. [[január 1]].-én lépett hatályba a birodalom mindkét felében.
 
==A Codex Theodosianus szerkezete==
Maga a kódex tizenhat könyvből áll, az egyes könyveken belül a konstitúciók kronológiai sorrendben követik egymást. Kiemelkedő szerephez jut a közjog benne: sok különösen kegyetlen [[büntetőjog]]i szabály is megtalálható.
 
==A kódex hatása==
A törvénykönyv nagyban hatott az [[529]]-ben kiadott [[Codex Iustinianus]]-ra. A birodalom keleti felében a [[iustinianusi kodifikáció]]ig hatályban volt, a birodalom nyugati felében a [[Breviarium Alaricianum]] közvetítésével terjedt el, és egészen a XII. századig a római jog egyik legfontosabb forrása volt.
 
==Források==
4 121

szerkesztés

Navigációs menü