„Bomlástermék” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(Új oldal, tartalma: „Bomlásterméknek nevezzük azokat az anyagok, amelyek egy vegyület több másik, általában egyszerűbb felépítésű molekulává alakulásakor kapunk. Másképpen fo...”)
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
Bomlásterméknek nevezzük azokat az anyagok, amelyek egy vegyület több másik, általában egyszerűbb felépítésű molekulává alakulásakor kapunk. Másképpen fogalamzva: bomlásterméknek nevezzük az olyan reakció termékét, amely reakció kiindulási anyaga egyféle vegyület volt. Bomlástermék például a [[víz]] elektrolízisekor az [[oxigén]]- és a [[hidrogén]]gáz. A bomlástermékeknek a szerves kémiában és a biológiában van nagy szerepük: a bonyolult szerves polimerek bomlásakor a természetben gyakran jönnek létre mérgező vegyületek. Bomlásterméknek tekinthető például az [[alkohol]], az [[amónia]] vagy a [[metán]].
 
A bomlástermékeknek a szerves kémiában és a biológiában van nagy szerepük: a bonyolult szerves polimerek bomlásakor a természetben gyakran jönnek létre mérgező vegyületek. Bomlásterméknek tekinthető például az [[alkohol]], az [[amónia]] vagy a [[metán]].
 
A biológiában a bomlástrmékek egy csoportját külön névvel illetik. Az úgynevezet "detritus" ([[latin]]ul: szemét) a sejtek elhalt szerves anyaga, szűkebb értelemben szerves, vízfolyások tetején lebegő részecskéket értenek alatta.
 
{{csonk-kém}}
 
[[ca:Detrit]]
[[de:Detritus (Biologie)]]
[[es:Detrito]]
[[is:Grot]]
[[nl:Detritus]]
[[ja:デトリタス]]
[[pl:Detrytus (ekologia)]]

Navigációs menü