„Szent Ágoston regulája” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
regula magyarázat
a (csonk kategória szűkítése)
(regula magyarázat)
A '''szent Ágoston regula''' [[Hippói Szent Ágoston|Hippói Szent Ágoston]] egyházatyától származik. Jellemzően a [[11.század|XI.században]] számos egyházi rendi közösség fogadta el e rövid regulát együttélésük alapszabályául. Ma több száz rend és kongregáció él szent Ágoston regulája szerint, és nemcsak azok a közösségek, amelyek szent Ágoston nevét viselik, mint névadójuk, ilyen pl. az [[Ágostonrend]] (''Ordo Sancti Augustini'', korábban Ágostonos remeterend) és az [[Ágostonos kanonokrend]]. A reguláris kanonokok közé tartoznak még a keresztes lovagok és a [[premontrei rend]] tagjai, amelynek tagjai szintén Szent Ágoston reguláját követik. A koldulórendek közül a [[Szent Domonkos rend]], a [[Mercedárius rend]] és a [[Trinitárius rend|Trinitáriusok]] rendje tartizik ide.
 
Megtévesztő lehet azonban, ha egy egységes ''Ágostonos regulá''ból indulunk ki, mivel különböző változatok léteznek, ahogy P. Lukas Verheijen OSA írja le 1967-ben:
"A regula fő része használható mind a férfiak számára, mind a nők számára. A rövidebb szöveg, amelyet ''Ordo Monasterii'' néven is ismernek, a kolostor napirendjéről szól és főleg a férfiak számára íródott, de létezik egy rövidebb változat a nők számára is. A ma érvényes regula azonban a férfi és a női közösségek számára is használhatóak - természesetesen a női köösségek számára kissé módosítva". (Augustiner.at)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'''Szent Ágoston regulája''' a nyugati kultúra legrégebbi regulája, és sok más ismert regula (pl. [[Szent Benedek]] regulája) is példaképének tekinti. A regula írója [[Szent Ágoston|Hippói szent Ágoston]] latin egyházatya és püspök ([[354]]-[[430]]). Norbert ebben a regulában ismerte fel az apostolok életmódját, valamint a szegénységen, a tisztaságon és az engedelmességen alapuló testvéri szeretet őskeresztény eszméjét megvalósulva.
 
921

szerkesztés

Navigációs menü