„Szociális gazdaság” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
formázás, kat, ew
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(Új oldal, tartalma: „== Szociális gazdság: a harmadik gazdasági szektor == A gazdaságokban három különböző szektor különböztethető meg: 1. az üzleti magánszektor, amely a m...”)
 
(formázás, kat, ew)
==A '''Szociális gazdság''': a harmadik gazdasági szektor ==
 
A gazdaságokban három különböző szektor különböztethető meg:
 
1. #az üzleti magánszektor, amely a magántolajdonra épül és profitorientált;
2. #a közszféra, amely az állami tulajdonon alapszik és a köz- illetve közérdekű szolgáltatásokat nyújt;
#3. a szociális gazdaság, amely a közösségi, az önkéntes és a non-profit tevékenységek széles skáláját foglalja magába;
 
Némely esetben egy negyedik szektorra is történik hivatkozás, az "informális sektorra", amelyben informális cserék valósulnak meg családokon belül illetve barátok között.
A harmadik szektor három al-kategóriára osztható; a közösségi szektorra, az önkéntes szektorra és a szociális vállalkozási szektorra:
 
* A közösségi szektor a helyi vagy nagyobb közösségi szinten működő szervezeteket foglalja magában, általában kicsik, alultőkésítettek és működésük sokkal inkább az önkéntességtől függ, mint a fizetéstől, erőfeszítéstől. Példaként a családi gondozókat, kisközösségi szövetségeket, civil egyesületeket, kis támogató csoportokat stb. említhetjük.
* Az önkéntes szervezetek meghatározása az Egyesült Királyságban az önkéntes szektorba azokat a szervezeteket sorolja amelyek formálisak (van alapokmányuk); föggetlenek a kormányzattól és ön-kormányzók; non-profit módon, jelentős fokú önkéntes részvétellel működnek. Ide sorolhatók a lakóközösségek, a karitatív szervezetek, a nagy szövetségek, a nemzeti mozgalmi szervezetek, stb.
* Az Egyesült Királyság kormányának definíciója szerint a szociális vállalkozái szektorba tartozó szervezetek elsődlegesen szociális célú üzleti vállalkozások, amelyek többletüket elsősorban erre a célra használják fel az üzletben vagy a közösségben, mintsem hogy a tagjaik vagy tulajdonosaik profitjának maximalizálása vezérelné őket. Példák erre a termelő szövetkezetek, lakásépító szövetkezetek, fejlesztési alapok, hitel egyesülések.
 
A szociális gazdaságot a közösségi-, önkéntes- és szociális vállalkozási szektor gazdasági aktivitása jelenti. A gazdasági aktivitás - mint minden más gazdasági szektorban - foglalkoztatást, pénzügyi tranzakciókat, vagyongazdálkodást, nyugdíjügyeket, kereskedelmet stb. jelent.
A sikeres szociális gazdasági szervezetek jelentős szerepet játszhatnak sok kulcsfontosságú kormányzati cél megvalósulásának elősegítésében azáltal, hogy:
 
* elősegítik a termelékenység és a versenyképesség növelését;
* közreműködnek a szociálisan befogadó gazdaság kialakításában;
* lehetővé teszik az egyének és közösségek számára, hogy az arra fordított figyelemmel szűkebb környezetükért dolgozzanak;
* a közszolgáltatások nyújtásának új módjait megmutatják meg; és
* elősegítik egy befogadó társadalom és egy aktív lakosság kialakulását.
 
 
==Források==
Wikipédia: http://en.wikipedia.org/wiki/Social_economy
 
==Külső hivatkozások==
EU: http://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/coop/
 
[[en:social economy]]
 
[[kategória:közgazdaságtan]]

Navigációs menü