„Wikipédia:Jegyzetelés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{építés alatt}}
{{útmutató}}
{{útmutató}}



A lap 2011. augusztus 22., 13:43-kori változata

Tudnivalók

A jegyzetek a szócikkek szövegébe ágyazott közvetett hivatkozások a szócikk forrásaira, egyéb információkra. A jegyzetek egy-egy konkrét állításhoz vannak hozzárendelve.

A jegyzetek elhelyezése a szócikkek szövegében

Lásd:

A jegyzetek listázása

A jegyzeteket a Jegyzetek című szakaszban listázzuk, amely közvetlenül a cikktörzs után következik (lásd: Wikipédia:Szócikkek felépítése). Ezt a <references/> elem elhelyezésével tehetjük meg.

A Jegyzetek szakasz szétbontása

A jegyzeteknek tartalmi szempontból két típusa fordulhat elő:

  • Megjegyzések – Szöveges megjegyzések, amik a szócikk szövegét egészítik ki, teszik érthetőbbé. Megjegyzéseket úgy helyezhetünk el a szövegben, hogy a szimpla <ref> helyett a <ref group="m"> kifejezést használjuk.
  • Hivatkozások – Hivatkozás egy konkrét szövegbeli állítást alátámasztó forrásra.

A Jegyzetek szakasz bizonyos esetekben kettébontható a két típusnak megfelelően. A szétbontás opcionális, de érdemes az alábbi ajánlásokat figyelembe venni:

  • Ha a cikkben hivatkozások vannak, megjegyzések nincsenek, akkor a szakasz címe Jegyzetek.
  • Ha a cikkben megjegyzések vannak, hivatkozások nincsenek, akkor a szakasz címe Jegyzetek.
  • Ha a cikkben hivatkozások és megjegyzések is vannak, de együttes terjedelmük vagy arányuk nem indokolja a két szakaszra bontást, akkor a szakasz címe Jegyzetek.
  • Ha a cikkben hivatkozások és megjegyzések is vannak, és együttes terjedelmük és arányuk indokolja a két szakaszra bontást, akkor a két szakasz címe Megjegyzések és Hivatkozások (ebben a sorrendben).

Az is tisztázandó, hogy mikor indokolja a két szakaszra bontást a megjegyzések és a hivatkozások együttes terjedelme vagy aránya:

  • Ha a cikkben kevés hivatkozás és kevés megjegyzés van, akkor együttes terjedelmük kevés, ezért nem indokolt a szakasz kettébontása.
  • Ha a cikkben sok hivatkozás és kevés megjegyzés van (vagy fordítva), akkor a kettő aránya nem indokolja a szakasz kettébontását.
  • A szakasz kettébontása akkor indokolt, ha a cikkben sok hivatkozás és sok megjegyzés van.

A sok és a kevés természetesen szubjektív fogalmak, ezért ennek eldöntésében nagyobb a szerkesztők mozgástere.

Lásd még