Rózsa-szigeti Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsa-szigeti Köztársaság
semleges zóna
Insulo de la Rozoj
19681968
Rózsa-szigeti Köztársaság címere
Rózsa-szigeti Köztársaság címere
Rózsa-szigeti Köztársaság zászlaja
Rózsa-szigeti Köztársaság zászlaja
Általános adatok
Terület0,0004 km²
Beszélt nyelvekeszperantó, olasz
PénznemMiloj
Kormányzat
Államformaköztársaság
ÁllamfőGiorgio Rosa
ElődállamUtódállam
Olaszország 
A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsa-szigeti Köztársaság témájú médiaállományokat.
A készülő sziget

A Rózsa-szigeti Köztársaság hivatalosan Esperantista respubliko de la Insulo de la Rozoj (olasz: Repubblica Esperantista dell'Isola delle Rose) eszperantista köztársaság, a mikronemzet 1968-ban néhány hétig működött egy mesterséges emelvényen az Adrián, 11 km-re (6 tengeri mérföldre) a Forlì tartományban (Olaszország), amelynek hivatalos nyelve az eszperantó volt. A tervek szerint turisztikai célponttá vált volna, de az olasz hatóságok gyorsan megsemmisítették. Alapítója, Giorgio Rosa 2017 elején elhunyt.[1]

Története[szerkesztés]

1964-ben Giorgio Rosa olasz mérnök engedélyt kapott egy 400 négyzetméter területű új platform emelésére az Adriai-tengerben, 11 km-re (6 tengeri mérföldre) az olasz partoktól. Ezt a mesterséges szigetet kilenc megerősített oszlop tartotta a tengerszint felett. 1968. május 1-jén kikiáltották a sziget függetlenségét, független állammá nyilvánították. Hivatalos nevét az eszperantóból kapta, hogy hangsúlyozza a nemzetköziség gondolatát. A név Giorgio Rosa nevéből jött, a rosa olaszul rózsát jelent, eszperantóul: rozo.

A sziget fejlődése, tudományos és szabadidős felhasználása kissé zavaros, de úgy tűnik,[pontosabban?] hogy volt étterme, szórakozóhelye, ajándékboltja és postája. Volt rádiója is, amely az olasz törvények szerint törvényellenes volt. A sziget zászlaja narancssárga volt, középen fehér pajzzsal, amelyen három vörös, zöld levelű rózsa volt látható. Bélyegeket is kibocsátottak: ezeken látható volt a köztársaság valutája, amelyet ezreknek (eszperantó: miloj) hívtak (angol: mill); nem tudni, hogy verettek-e valaha is érméket.

1968. június 25-én, 55 nappal a függetlenség kikiáltása után az olasz hatóságok felszámolták a Rózsa-szigeti Köztársaságot. 1969. február 13-án olasz mérnökök elbontották a szigetet: megcsonkították az emelvényt, de nem rombolták le teljesen.[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Femina Média Kft.: A 400 négyzetméteres saját állam a tengeren: hihetetlen, mégis igaz történet az egykori Rózsa-szigeti Köztársaságról: A Rózsa-szigeti Köztársaság tényleg létezett, nem messze épült Olaszország partjától, és végül csúfos véget ért a független állam. femina.hu (magyarul) (2021/04/29/) (Hozzáférés: 2021/06/18/) „Kinek ne motoszkálna időnként a fejében az a gondolat, hogy milyen lenne az élet, ha szó szerint teljes szabadsággal lehetne élni? Képzeld csak el, ha mindent te dönthetnél el egészen a legapróbb törvényekig, és az időbeosztásod túlnyomó része sem a munkahelyi teendők körül forogna.”
  2. The island that wasn’t there Aug 17. www.bizzarrobazar.com (angolul) bizzarrobazarcom. o. (Hozzáférés: 2021/06/18/) „And then there are imaginary lands which crossed the threshold of fantasy and stepped right into our world, as improbable as it seems, bursting into shared reality – even if for a brief time.”
  3. Cinematica: INSULO DE LA ROZOJ - plena filmo en Esperanto. www.youtube.com (eszperantóul) (2013) (Hozzáférés: 2021/06/18/) „Filmo pri la historio de la libera teritorio de la INSULO DE LA ROZOJ. Verkita de Stefano Bisulli, Vulmaro Doronzo, Giuseppe Musilli, Roberto Naccari. Productaĵo CINEMATICA. info@cinematica.it”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Insulo de la Rozoj című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • libera folio: Netflix faris filmon pri Esperanta respubliko. www.liberafolio.org (eszperantóul) (2020) (Hozzáférés: 2021/06/18/) „La 9-an de decembro ĉe la retservo Netflix aperos itallingva filmo pri La Insulo de la Rozoj, artefarita insula ŝtato, kies oficiala lingvo estis Esperanto. Ne klaras, ĉu la filmo entute mencios la rolon de Esperanto.”

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]