Riot (Marvel Comics)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Riot
Megjelenési információk
KiadóMarvel Comics
Eredeti neveRiot
Első megjelenésVenom: Halálos védelmező #4
1993. május
MegalkottaDavid Michelinie
Ron Lim

Riot egy kitalált szereplő a Marvel Comics képregényeiben. A karaktert David Michelinie és Ron Lim alkotta meg. Maga a szimbióta 1993-ben bukkant fel először a Venom: Halálos védelmező 4. számában, de 2012-ig kellett várni, míg megkapta saját hivatalos nevét a Carnage: U.S.A. 2. számában. A Venom filmben Káoszként nevezik meg.[1]

Eredettörténet[szerkesztés]

Riot egyike annak az öt szimbiótának, melyek Venomból osztódtak, és amelyeket az Élet Alapítvány dolgozói vizsgáltak hosszú éveken keresztül. A parazita A csodálatos Pókember "Halálos védelmező" című számában jelent meg 1993-ban, négy másik szimbióta társaságában. Az Élet Alapítvány nevű szervezet egy világvégére váró szekta, melynek dúsgazdag ügyfélköre egy nukleáris holokausztra készülve épített menedéket, és a túlélők védelmének érdekében hozták létre a Venom szimbióta ivadékait is, ahelyett, hogy megpróbálták volna megakadályozni az apokalipszis eljövetelét. A Venomtól vett mintákkal Carlton Drake önkénteseket alakított át szuper-testőrökké. Riot sokáig Trevor Cole biztonsági szakemberen élősködött, valamint segítették az Alapítványt érdekeinek elérésében.

A parazitákból álló osztag komoly fenyegetéssé vált, ezért Pókembernek és Venomnak össze kellett fogniuk, hogy megállítsák őket (Planet of the Symbiotes).[2] Venom ivadékait csak egy időre sikerült megfékezniük, véglegesen megállítani nem. Az ivadékok között szembenállás alakult ki, miután apjuk elfordult tőlük. Scream végzett Riot gazdatestével, Trevorral, de Riot túlélte a támadást és elmenekült, de később katonákhoz csatlakozva, háborúkban csillapította a vérszomját.[3] Később a Deadpool és Vérontó közti összecsapásokba is feltűnt (Deadpool vs. Carnage).[4]

Képességei[szerkesztés]

Venom leszármazottjaként sok képességet megörökölt, Pókember állóképességén is túltevő fizikai erővel rendelkezik, valamint képes blokkolni a pókösztöneit is.[5] A falon mászás is megy neki, valamint minimális olyan sérülés van, melyből ne tudna nagyon gyorsan felépülni. Megjelenésre ő hasonlít legjobban Venomra az öt parazita közül.

Leghalálosabb tulajdonsága, hogy képes pengékké alakítani a végtagjait, melyekkel komoly pusztításokat képes megtenni. Gyengeségei közé sorolandó, hogy nem bírja sokáig gazdatest nélkül, a tűz- és hangalapú fegyverek pedig szinte példa nélküli módon hatásosak ellene.

Megjelenése a képregényeken kívül[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Videójáték[szerkesztés]

  • Venom/Spider-Man: Separation Anxiety
  • Marvel Avengers Alliance
  • Spider-Man Unlimited

Források[szerkesztés]

  1. Nem értetted a VENOM plusz jelenetét? Segítünk!
  2. Venom: Lethal Protector #1-5
  3. Venom: Separation Anxiety #1-4
  4. Deadpool vs. Carnage #4
  5. KÉPREGÉNYKOCKÁK: MINDEN, AMIT A VENOM-FILM FŐGONOSZÁRÓL TUDNI ÉRDEMES
  6. Couch, Aaron: 'Venom' Unveils Villain at Comic-Con. hollywoodreporter , 2018. július 20. (Hozzáférés: 2018. július 20.)