P + R parkoló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Park and ride szócikkből átirányítva)
P+R útjelzés Budapesten

A park and ride (rövidítve: P+R, jelentése parkolni és utazni vagy parkolj le és utazz) olyan parkolók megnevezése, melyek közvetlenül egy busz, vasúti vagy egyéb tömegközlekedési eszköz megállója vagy pályaudvara mellett vagy annak közvetlen közelében hoztak létre, hogy a városba tartók ott leparkolhassák gépjárműveiket és átszállhassanak a városközpontba tartó tömegközlekedési eszközre. A P+R-ek jellemzően ingyenesek (illetve általában egy egyszeri utazásra szolgáló normál városi közlekedési menetjegy árával egyenértékű a parkolás díja egy személyautóra vetítve) és a külvárosokban, illetve az agglomerációkban kerülnek kialakításra, hogy ezzel is enyhítsék valamelyest az adott város gépjárműforgalmát.

Más elnevezés[szerkesztés]

K+R parkoló (Kiss and Ride parking). Az elnevezés a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg először 1956-ban,[1] utalva arra a gyakori mozzanatra, amikor egy utast házastársa vagy partnere az állomáshoz visz autóval, ahol megcsókolják egymást, mielőtt az utas a vonatra száll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Transit Plan Agreement Smoked Out”, Los Angeles Times, 1956. január 20., 4. oldal (Hozzáférés ideje: 2014. március 1.) 

További információk[szerkesztés]