Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara szócikkből átirányítva)
Az MFKI hivatalos logója
Az MFKI hivatalos logója

A Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamarát (MFKI) 1991-ben alapították, székhelye Budapest. A kamara a külföldön működő francia kereskedelmi és iparkamarák hálózatának (UCCIFE) szerves része. A jelenleg több mint 200 tagja között egyaránt találunk KKV-kat, francia nagyvállalatok leányvállalatait, egyéni vállalkozókat mind francia, mind magyar oldalról. A kamara elnöke Károlyi László, igazgatója pedig Ducrot Ágnes.

Missziók[szerkesztés]

Az MFKI legfontosabb missziói a Magyarország és Franciaország közötti kétoldalú kereskedelem elősegítése, valamint a tagvállalatok fejlődésének és versenyképességének növelése a hazai és a nemzetközi kapcsolatrendszerének felhasználásával.[1]

Elsődleges célkitűzések[szerkesztés]

  • Az innováció, a gazdasági fejlődés motorjának támogatása
  • Tanácsadás kis- és középvállalkozásoknak
  • Egészség és környezetvédelem – két stratégiai ágazat
  • A felsőoktatás és a vállalati igények összehangolása

Tevékenységek[2][szerkesztés]

Rendezvények[szerkesztés]

Az MFKI rendezvényei fórumként szolgálnak új üzleti kapcsolatok kiépítésére, a tagvállalatok által kínált üzleti megoldások szélesebb körben való megismertetésére. Az MFKI számos különböző jellegű rendezvényt szervez, így például:

  • üzleti ebédek magyar politikusokkal, gazdasági szakemberekkel
  • a tagok közötti személyes találkozók lehetőségét kínáló rendezvények (Új tagok bemutatása, Speed Business Meeting, Business Mixer, Member to Members)
  • stratégiai kezdeményezések (Egészség Charta, Környezet Charta) köré szervezett események
  • tematikus klubok (HR, pénzügy, kommunikáció és marketing, ipar, logisztika és beszerzés, informatika)
  • gálaest
  • szabadidős rendezvények (Beaujolais Nouveau – Új bor ünnepe, év végi fogadás, World Series by Renault)
  • sportesemények (squash, asztalitenisz bajnokság, teniszbajnokság, golfverseny)
  • kulturális események (múzeumlátogatás)

Kereskedelmi szolgáltatások[szerkesztés]

  • Piackutatás: üzleti partnerkeresés (importőrök, forgalmazók, beszállítók, alvállalkozók), partnerlisták készítése, üzleti találkozók lebonyolítása, folyamatos kapcsolattartás meglévő ügyfelekkel, információkeresés, piackutatás igény szerint
  • Vállalatalapítás Magyarországon: irodahelyiség és levelezési cím használati joga, közreműködés új munkaerő keresésében, közreműködés cégalapításban, VIE számára nyújtott irodabérlési lehetőség
  • Gazdasági programok szervezése magyar vállalatok részére Franciaországban és francia vállalatok részére Magyarországon
  • Fordítás, tolmácsolás
  • Beszállítói Napok szervezése előre egyeztetett kritériumok alapján

Kiadványok[szerkesztés]

Az MFKI évente megjelenő Évkönyve hatékony és praktikus kiadvány a cégek számára mindennapi tevékenységük során. Az Évkönyv tartalmazza a tagvállalatok elérhetőségét és tevékenységeik leírását.

A kétnyelvű INFO magazin évente három alkalommal jelenik meg, 1500 példányban. Magyarországon és Franciaországban terjesztik az MFKI partneri hálózatán belül. Témái: gazdasági, jogi és HR hírek, a Kamara élete, tematikus melléklet.

Az MFKI egyik fő feladata a tagvállalatok tájékoztatása. Ennek érdekében rendszeresen jelentkezik elektronikus havi hírlevelével és alkalomszerűen speciális hírlevelekkel.

A Francia jelenlét Magyarországon[3] című kiadvány iparági elemzéseket tartalmaz. A tanulmány a Francia Nagykövetség Gazdasági Osztálya, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Külkereskedelmi Tanácsosok és a Gazdasági Kirendeltség-Ubifrance közös munkájának az eredménye.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Interjú Antoine Guego-val, az MFKI elnökével - Figyelő, 2013. március. [2013. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 21.)
  2. A külföldön működő francia kereskedelmi kamarák éves beszámolója franciául 2012-2013. [2013. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 21.)
  3. Erősek a francia kapcsolatok, Világgazdaság - 2013. január. [2013. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]