K-9 (Doctor Who-szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(K-9 (Doctor Who szereplő) szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
K-9
Doctor Who és Sarah Jane kalandjai-szereplő
K-9 the Robot Dog (408727662).jpg
Megjelenési információk
Első megjelenése The Invisible Enemy
Megalkotta Tony Harding
Televízióra alkalmazta BBC, Disney XD
Hangja John Leeson, David Brierley
Magyar hang Kossuth Gábor
Epizódok száma 117
Külső típusa kutya
K-9 adatai
Állapota működik
Képességei memóriabank, lézer
Hívójele síp
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz K-9 témájú médiaállományokat.

K-9 egy kitalált robotkutya, akit eredetileg Marius professzor készített, majd a Doktor kapta ajándékbe tőle.

Története[szerkesztés]

A robotkutyát eredetileg Marius professzor készítette el, hogy pótolhassa kutyáját a kisbolygón, ahol orvosként dolgozott. Majd a The Invisible Enemy részben miután a Doktor megakadályozott egy járványt, s ekkor a hazatérő Marius ajándékba adta a Doktornak. Pár kaland után a robotkutya Leela-l elhagyta a Tardis-t a Gallifrey bolygón.

Később a Doktor épített egy második példányt. Miután megtalálták, és szétszedték az Idő Kulcsát K9 hangja tönkrement, de más hanggal visszatért. A Tardis-t Romana-l hagyta el az E-Tér-n.

A harmadik példányt azért készítette el a Doktor, hogy megvédhesse Sarah Jane Smith-t. Ezt a példányt Hilda Winters tönkretette, de a Doktor megjavította, és végül a robotkutya feláldozta magát, mikor legyőzte a krillitánokat.

A negyedik példányt a Doktor Sarah Jane-nek készítette az előbbi példány pótlására. Később egy fekete lyukat fog őrizni, de végül a lyukat energiaforrásnak odaadták egy űrhajónak. Pár kaland után Sarah saját fiának Luke-nak adta át.

Létezik egy olyan példány, ami a Mark I pusztulása után változott át Mark 2-vé.

Megjelenései[szerkesztés]

Először a The Invisible Enemy részben tűnt fel Marius professzor robotkutyája ként, amit a Doktornak adott. Az ezt követő részben (Image of the Fendahl) csak annyira jelent meg, hogy a Doktor javítgatta. Majd az elkövetkezendő három részben a Doktor és Leela robotkutyájaként jelent meg.

A Mark II a teljes 16. évadban megjelent, ahol a Doktor az Idő Kulcsának darabjait kereste. Az évadot követően a Destiny of the Daleks című részben csak annyi szerepet kapott, hogy a Doktor javítgatta a hangszálit. Ezután a City of Death részben költségtakarékossági okokkal csak megemlítették. Az ezutáni három részben a megszokott John Leeson helyett David Brierley adta a hangját. Utoljára a képernyőn a Warriors' Gate című részben jelent meg.

A Mark III eredetileg a K-9 and Company című tévésorozatban szerepelt volna Sarah Jane-l, de csak a pilotja valósult meg. Utoljára az Osztálytalálkozó című részben jelent meg.

A Mark IV az előzőt felváltva kezdte meg működését. Ezután a Sarah Jane kalandjai első két évadában egy fekete lyukat őrzött. Ezalatt megjelent röviden a Az utazás vége jelent meg. Az előbb említett sorozat harmadik évadjától a negyedik évad első történetéig többször is megjelent. Utoljára a Isten veled, Sarah Jane Smith című részben jelent meg.