Katolikus Cserkészek Világszervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(ICCS (cserkész szervezet) szócikkből átirányítva)

A Katolikus Cserkészek Világszervezete (angolul: International Catholic Conference of Scouting, röviden ICCS) a Cserkész Világszövetségen (angolul Word Organization of the Scout Movement, WOSM) belül működő katolikus lelkiségi mozgalom, melynek célja az ifjúság katolikus erkölcsű nevelése a cserkészet módszereivel.

Katolikus Cserkészek Világszervezete
(International Catholic Conference of Scouting)
Vallásrómai katolikus
Alapítva1920 (London, Anglia), 1948 (Luxemburg)
Alapító
  • Mario di Carpegna
  • Jacques Sevin
  • Jean Corbisier
Ország Olaszország
SzékhelyBrüsszel (Belgium)

A Katolikus Cserkészek Világszervezete weboldala

Története[szerkesztés]

Az 1920-ban Londonban alapított, de a második világháború idején megszűnt Nemzetközi Katolikus Cserkésziroda (International Office of Catholic Scouting /IOCS/) 1948-ban Luxemburgban International Catholic Scouters Conference (ICSC) néven újjáalakult. 1975-ben kapta az International Catholic Conference of Scouting (ICCS) nevet, alapszabálya 1992-ben elnyerte a Szentszék jóváhagyását. Világtanács és Világiroda irányítja. Székhelye Brüsszel (Belgium). Regionális irodái vannak Elefántcsontparton, Chilében, Németországban (Essen). Magyarországon 1993 óta tagja a Táborkereszt Katolikus Cserkészek Közössége.

Tevékenysége[szerkesztés]

Célja, hogy elősegítse az ifjúság katolikus nevelését a cserkészet módszereivel, a cserkész életmód segítségével is közvetítse Krisztus üzenetét a fiatalokhoz, biztosítsa a római katolikus egyház jelenlétét a cserkészmozgalomban, illetve az ifjúság és a cserkészet jelenlétét az Egyházban. Találkozókat, tanulmányi összejöveteleket szervez a hitéletre nevelés tárgykörében, és együttműködik hasonló célú szervezetekkel. Támogatja a katolikus hit és a társadalom kapcsolatának fejlesztését segítő programokat.

Tanácsadóként együttműködik a Cserkészmozgalom Világszervezetével (World Organization of the Scout Movement, WOSM). Együttműködik a Nemzetközi Katolikus Szervezetek Konferenciájával (Conference of International Catholic Organizations, CICO) és a Leánycserkészek Nemzetközi Katolikus Konferenciájával (International Catholic Conference of Guiding, ICCG). 1993-ban 52 országban voltak tagcsoportjai.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]