I. Hori (alkirály)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hori
G5i

Hori („Hóruszhoz tartozó”) ókori egyiptomi tisztségviselő, Kús alkirálya volt a XIX. dinasztia korának végén, a XX. dinasztia elején. Apját Kamának hívták.

Először Sziptah fáraó uralkodása alatt említik, de talán már III. Ramszesz uralkodása alatt is betöltötte ezt a hivatalt. Elődje Széthi volt, utóda fia, Hori. Bubasztiszban született, sírját is itt fedezték fel. Két felirata ismert, melyeket fia, Webehszenu készített: az első Buhenben maradt fenn, Sziptah hatodik évéből, a másik Szehel szigetéről, ezen a fiú apja mögött áll. Hori mindkét ábrázolásán szülővárosa istennőjét, Básztetet imádja.[1] Buhenben fennmaradt háza egyik ajtófélfája is.[2]

Címei: „Kús alkirálya”, „Őfelsége első harci kocsizója”, „Őfelsége hírvivője minden földre”.[3] Sírja Tell Basztában van.[4]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Labib Habachi: Lexikon der Ägyptologie III. Band III. Harrassowitz, Wiesbaden 1980, ISBN 3-447-02100-4, p. 1–2.
  2. Harry S. Smith: The Fortress of Buhen. The Inscription. Egypt Exploration Society, Oxford 1976, p. 98.
  3. The Viceroys of Ethiopia (II) by George A. Reisner The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 6, No. 1. (Jan., 1920)
  4. Labib Habachi, Tell Basta, Supplement aux Annales du Service des Antiquitks de l'Egypte. Cahier no. 22.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hori I (Viceroy of Kush) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hori II. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.