Ceruzahegyező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hegyező szócikkből átirányítva)
Kézi ceruzahegyező
Lapos ácsceruza-hegyező
Ceruzahegyező gép működése

A ceruzahegyező vagy ceruzafaragó olyan szerszám vagy eszköz, amely a ceruzákat hegyessé vagy csúcsossá alakítja, kihegyezi. Az írószerek családjába tartozik.

A leggyakoribb az egyszerű kézi hegyező, amely rendszerint egy alumínium- vagy műanyagöntvényből és a hozzá csavarral rögzített acélpengéből áll. Vannak radírral összeszerelt hegyezőalkalmatosságok is. Műanyag kivitelben mindenféle színben és méretben kaphatók.

Összetettebb változata a hegyezőgép,[1] amelyben egy rugós foglalatba befogatva a ceruzát annak vége két faragófém közé illeszkedik, és kézzel vagy beépített villanymotorral megforgatva ezeket a faragórudakat azok a ceruzát hegyesre faragják. A forgács ez esetben rendszerint a géphez tartozó kis tartályban gyűlik össze.

Az egyszerű kézi hegyező által produkált széles, lapos csíkokból álló forgács jól megkülönböztethető a hegyezőgépben keletkező apróbb, sokszor porszerű törmeléktől.

Vannak mechanikus ceruzák (töltőceruzák, Versatil) hegyezésére használt hegyezők is, azonban ezek törmeléke csupán grafitporból áll, nem tartalmaz fát.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Pencil sharpeners
A Wikimédia Commons tartalmaz Ceruzahegyező témájú médiaállományokat.